El programa del PSOE per a les eleccions del 10-N ha patit una intensa neteja. Per començar, en un tema clau, com el català. En el document aprovat aquest dimarts per Ferraz no hi ha cap referència ni a la declaració de Granada del 2013 ni a la declaració de Barcelona del 2017, que apostaven per la plurinacionalitat d’Espanya i un Estat federal. En canvi, totes dues declaracions sí que apareixien en el programa electoral del passat 28 d’abril. També s’ha allunyat d’Unidas Podemos, en qüestions com els lloguers abusius o la fiscalitat per als més rics.

Segons ha avançat la cadena SER, el nou programa de Pedro Sánchez ha esborrat aspectes claus en l’àmbit territorial. Ja no només no hi apareixen les declaracions de Granada i Barcelona, sinó que tampoc no fa una menció expressa a l’enfortiment de l’autogovern com a l’abril. Ara només parla de la “millora de la col·laboració institucional amb totes les comunitats autònomes”. I afegeix que “el conflicte de convivència a Catalunya” s’ha de resoldre “impulsant el diàleg entre catalans i també entre el Govern d’Espanya i la Generalitat sempre dins la Constitució i l’Estatut d’Autonomia”.

Tampoc no hi apareix el federalisme. Tan sols parla de “descentralització institucional de l’Estat, traslladant total o parcialment les seus de diverses institucions i organismes a diverses ciutats”, sense concretar gaire més.

Per altra banda, el programa dels socialistes remarca que “no té cabuda un referèndum d’autodeterminació, que el Tribunal Constitucional ha considerat contrari a la Constitució i que, des d’una perspectiva política, provoca el trencament de la societat”.

Pel camí, Pedro Sánchez també ha guardat altres coses al calaix. Com avancen diversos mitjans, el programa socialista també ha fet desaparéixer mesures com limitar els preus abusius dels lloguers o apujar els impostos als més rics. Simplement fa referència a una “fiscalitat justa”, sense entrar en més nivells de concreció.