'Espanya: és hora de descobrir el pastís'. Aquest és el reclam que ha fet aquest divendres el diari suís Tribune de Genève a l'estat espanyol a través d'un editorial en referència al rei emèrit Joan Carles I.

"A mesura que Espanya compta els seus morts i es prepara per afrontar una nova crisi econòmica, les revelacions sobre els diners ocultats a Ginebra per Joan Carles I no deixen d'ocupar titulars", explica el rotatiu recordant la notícia que setmanes enrere van treure a la llum sobre els 100 milions que el rei de l'Aràbia Saudita havia ofert a l'exmonarca espanyol el 2008.

"Això va obligar el seu fill Felip VI a emetre un comunicat al març en què explicava que renunciava a la seva herència i retirava la pensió al seu pare", recorda Tribune de Genève.

"Una segona donació polèmica desgasta la reputació de l'antic sobirà. Un regal d’1,9 milions de dòlars, ofert pel rei de Bahrain i que Joan Carles I va portar en efectiu a Ginebra", apunta.

Per aquest motiu el rotatiu suís es pregunta "quants regals d’aquest tipus hi ha hagut i quant va rebre Joan Carles I en total durant el seu regnat i sobretot per què va rebre aquestes sumes". 

"Mentre Europa s'ho pregunta, Espanya no busca respondre aquestes preguntes i la Casa Reial està emmurallada en silenci", constata l'editorial tot recordant que les peticions per obrir una investigació parlamentària "són rebutjades sistemàticament pel Partit Socialista i el Partit Popular, amb el suport del partit d’extrema dreta Vox".

"Falta justícia", declara el diari, el qual reconeix que veu poc probable que es reprengui la investigació suspesa el 2018 quan tot just havia començat. "Per a la credibilitat d'Espanya, s'hauria d'esperar que això passés", sentencia.