La fiscalia suïssa està investigant un compte amb 100 milions de dòlars del rei Joan Carles a Ginebra, segons el diari suís Tribune de Genève. Aquests diners procedeixen suposadament d'una donació, feta el 2007 pel ministeri de Finances de la casa reial saudita al beneficiari del compte en el banc Mirabaud. El compte corrent anava a nom de la fundació Lucum, una entitat panamenca de la qual Joan Carles I és l’únic beneficiari.

Posteriorment, des d'aquest compte, s'hauria fet una donació milionària a l’antiga amant del rei Joan Carles, Corinna Larsen. La donació, segons l’advocat de Larsen, era un regal del rei emèrit. El fiscal suís Yves Bertossa vol aclarir si aquests diners eren una comissió pagada a Corinna pel seu paper de mediadora en el contracte de les obres de l’AVE a la Meca, a l’Aràbia Saudita.

La transacció, de 65 milions d'euros, va ser detectada durant la investigació judicial als despatxos d’Arturo Fasana, gestor de fons amb seu a Ginebra, i l’advocat Dante Canonica, que actuarien de testaferros de Joan Carles I, segons ha avançat el diari El País.

El 19 de desembre passat el jutge va citar a declarar com a investigats Corinna Larsen, Fasana, Canonica i els dos representants del banc Mirabaud, d’on era el compte des del qual es va enviar la transferència milionària a Corinna i que ella va rebre en un compte localitzat a les Bahames.

"Regal no sol·licitat"

L’advocat de l’examant de Joan Carles I explica a El País que el 2012 Corinna va rebre “un regal no sol·licitat del rei emèrit, que el va descriure com una forma de donació per a ella i per al seu fill, als quals havia agafat estimació. Havia passat uns anys de mala salut durant els quals la nostra clienta el va cuidar”.

portada Tribune de Genève

 

L'advocat de Corinna sosté que "la donació es va documentar clarament com un regal, i les empreses de serveis professionals i els bancs van realitzar el compliment i la diligència deguda necessaris sobre els fons. La nostra clienta no té lloc en aquests procediments i n'esperem una ràpida conclusió”. Igualment reitera que la seva clienta no té cap relació amb el cas de les comissions de l'AVE.

Aquestes revelacions se sumen a les manifestacions fetes recentment pel cosí de Joan Carles I, Álvaro de Orleans, que va admetre que Corinna i el rei emèrit viatjaven en avions extraoficials per esquivar controls.