La Mesa del Congrés ha tombat aquest dimarts les peticions per crear una comissió d'investigació sobre el rei emèrit Joan Carles I pel cas dels comptes a Suïssa. El PSOE s'ha aliat amb PP i Vox per vetar aquestes dues sol·licituds presentades la setmana passada d'una banda per Unides Podem i ERC, i de l'altra, per Més País, Compromís i també ERC amb el suport de JxCat i BNG.

Segons fonts parlamentàries, la Mesa del Congrés ho ha rebutjat seguint "el criteri dels serveis jurídics" de la cambra.

Els socialistes, que ja van anunciar la setmana passada que no hi donarien suport, s’escuden en la inviolabilitat del monarca reconeguda per la Constitució i en la jurisprudència del Tribunal Constitucional quan ho va intentar el Parlament de Catalunya. 

Aquesta demanda de Podemos va causar la setmana passada un agreujament de l'esquerda oberta dins la coalició del govern espanyol, que sumada a la llei del "sí és sí" i a la gestió del coronavirus, va acabar provocant una reunió d'urgència a la Moncloa entre les dues formacions per salvar la unitat abans del 8-M.

El setembre del 2018, llavors amb majoria conservadora, la Mesa del Congrés dels Diputats ja va tombar una petició de comissió d’investigació de la monarquia, que ni tan sols va arribar a debatre’s al ple. Va ser tombada pel PP, el PSOE i Ciutadans, que van aliar-se per bloquejar-la. Els vots socialistes ni tan sols eren necessaris. Només Unidas Podemos, un dels impulsors de la comissió, hi va votar a favor.

El vot dels socialistes sí que era necessari en aquesta ocasió i podria haver provocat que es constituís aquesta comissió, però finalment no hi ha donat suport. El PSOE insisteix que "és simplement llegir-se la Constitució i saber que el Rei és inviolable".