No hi ha hagut remuntada, però arribaven a les urnes amb tants mals auguris que a Junts per Catalunya, aquesta nit han respirat alleugerits. Formalment és la primera vegada que es presenten a unes eleccions generals, sí bé és cert que el referent eren els 8 escons que va obtenir CDC l'any 2016, amb Francesc Homs com a candidat. Tres anys després, amb Jordi Sànchez al capdavant, perden un diputat i uns 20.000 vots, en treuen 7 amb 460.000 vots, el 12%. El que més cou: la gran esquerda que s'ha obert amb ERC, guanyadora indiscutible de la nit. La bona notícia, entren els tres candidats presos. 

jxcat nit electoral   carles palacio (2)

El balanç per a l'independentisme és positiu, per primera vegada a la història guanya unes eleccions espanyoles a Catalunya i, a més, amplia suports a Madrid, passant de 17 a 22 escons. Ara bé, el desencís per a Puigdemont i companyia és que qui estira del carro és ERC i no pas ells. L'expresident ha celebrat el "resultat històric" d'ERC i ha dit que se n'alegra "moltíssim". Durant la compareixença per valorar els resultats a Barcelona, Laura Borràs ha felicitat els socis de Govern per la victòria. Ho ha fet també personalment amb una trucada a Gabriel Rufián i ha posat en valor que "el país, que és el que a nosaltres ens importa, ha fet un molt bon resultat". El president Torra també ha escrit un missatge a Pedro Sánchez per felicitar-lo.

Entre bambolines, la decepció per l'excessiva distància amb els republicans era evident. Si fins ara la diferència era d'un escó, ara en són 8. Puigdemont s'ha queixat que "ens han esborrat de les enquestes", per això llegeix els 7 diputats de JxCat com un "molt bon resultat" perquè s'ha assolit amb unes "condicions dificilíssimes". En la mateixa línia, Borràs ha volgut destacar que "és un miracle que hi siguem, hem polvoritzat les enquestes"

L'aritmètica deixa JxCat amb poc marge per influir i condicionar la investidura de Pedro Sánchez, ja que d'una banda el PSOE suma amb Cs i, de l'altra, en tindria prou amb Podemos i Esquerra Republicana.

laura borras jxcat valoracio nit eleccions   carles palacio

Una comitiva de la llista de JxCat i dos consellers -Meritxell Budó i Jordi Puigneró- s'han desplaçat a Brussel·les per seguir la nit electoral amb l'expresident, que en tot moment ha estat en connexió per vídeoconferència amb la war room de la candidatura, on hi havia els presidents Torra i Mas, Laura Borràs i familiars dels candidats presos. De festa, poca. La compareixença prevista de Puigdemont que havia d'emetre's en directe a la seu electoral, no s'ha retransmès. 

WhatsApp Image 2019 04 28 at 20.37.48

La conjura, ara, és mirar cap endavant i concentrar els esforços de cara a la nova cita amb les urnes que hi haurà d'aquí a un mes, amb les municipals i europees del 26 de maig. Allà, JxCat tornarà a lliurar la batalla amb ERC i ho farà amb la seva primera espasa, Puigdemont, que es batrà en duel amb Junqueras. "Aquesta és la primera volta del cicle electoral", ha recordat Borràs. 

Entren tots els candidats presos

Una de les principals preocupacions durant els darrers dies de campanya era que no entressin tots els candidats presos. Sobre Jordi Sànchez no hi havia dubtes, però sí que es patia per Jordi Turull i especialment per Josep Rull, caps de llista per Lleida i Tarragona, respectivament. Finalment han aconseguit mantenir el diputat que tenien a cadascuna de les dues circumscripcions, per tant, per a ells, aquesta és sens dubte la notícia balsàmica de la nit

Els set diputats que JxCat enviarà al Congrés seran doncs Jordi Sànchez, Laura Borràs i Míriam Nogueras per Barcelona, Jaume-Alonso Cuevillas i Sergi Miquel per Girona, Jordi Turull per Lleida i Josep Rull per Tarragona.