El Tribunal Constitucional ha rebutjat la petició d'Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull que demanaven al tribunal que els aixequés la suspensió temporal imposada pel Tribunal Suprem i que els impedeix ser diputats.

Els magistrats confirmen per unanimitat la decisió del Suprem que al juliol els apartava de les seves funcions, en compliment de l'article 384bis de la Llei d'enjudiciament criminal. Les dues interlocutòries només desestimen la petició i no entren a valorar el fons del recurs, una tasca que faran posteriorment en sentència. "Accedir a la suspensió sol·licitada equivaldria a anticipar una eventual decisió estimant el recurs d'empara i suposaria no aplicar temporalment una norma de rang legal", argumenten els magistrats.

Els recurrents consideraven que la decisió del Suprem d'apartar-los del seu càrrec públic un cop processats per rebel·lió i amb presó provisional decretada "vulnerava drets fonamentals". Entre ells, els d'un jutge ordinari predeterminat per la llei o el d'un jutge imparcial, com el d'una tutela judicial efectiva o el dret a un procés amb totes les garanties, el dret a la llibertat ideològica o a exercir càrrec públic, entre d'altres. 

Cas Demirtas

En aquest cas, els seus lletrats també havien invocat la sentència del cas Demirtas, on el Tribunal d'Estrasburg ha condemnat Turquia per mantenir en presó preventiva un líder opositor kurd. Els magistrats no entren a valorar aquest cas i consideren que el pronunciament "excedeix manifestament l'objecte propi d'un incident de suspensió". I afegeix que l'assumpte s'haurà d'analitzar més tard en sentència. 

Per això, evita pronunciar-se també sobre si –en aplicació d'aquest cas de Turquia- hauria de decretar la llibertat provisional de tots ells. Recorda que el procés penal està en curs i que qualsevol "situació sobrevinguda" que afecti la presó provisional s'ha de posar en coneixement del Tribunal Suprem, que és el tribunal que enjudicia els fets. El TC considera, doncs, que si es pronunciés ara s'estaria "posant" en una decisió que no li és competència seva en aquest moment processal.