La Sala Penal del Tribunal Suprem inhabilitarà el president de la Generalitat, Quim Torra, per unanimitat. Així ho assegura El Español, que indica que la decisió dels cinc magistrats que han examinat el recurs de cassació de Torra s'ha pres sense discrepàncies.

D'aquesta manera, el Suprem confirma la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de condemnar el president de la Generalitat a un any i mig d'inhabilitació per exercir un càrrec públic.

La sentència ja s'ha deliberat i ben aviat s'enviarà al TSJC, que és qui ha d'executar la sentència. A partir d'aquí, Torra haurà de deixar el càrrec i, tal com indiquen els serveis jurídics del Departament de Presidència, el president del Parlament, Roger Torrent, tindrà la potestat d'activar el procés electoral.

Aquest digital afirma que els magistrats "no han tardat a arribar a una decisió" i que això és pel fet que "el president va assumir el delicte de desobediència". 

L'advocat del president, Gonzalo Boye, també augura una inhabilitació i així ho ha fet constar al seu compte de Twitter.

La sentència del TSJC

El TSJC considera acreditat que Torra es va negar de manera "contundent, reiterada, contumaç i obstinada" a acatar les ordres de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar dels edificis oficials de la Generalitat els llaços grocs i les pancartes que feien referència a la llibertat dels presos polítics.

Segons la JEC, el missatge d'aquestes pancartes té un significat "partidista i inadmissible en període electoral" i no respecta el "principi de neutralitat" d'aquest període.

En la seva sentència, el Suprem destacarà que no es tracta d'una qüestió de llibertat d'expressió si no de l'"obligació que tenen totes les autoritats d'obeir els requeriments que emet la Junta Electoral com a òrgan més alt que vetlla per la transparència i objectivitat dels processos electorals".

El Govern després de la inhabilitació

Si es confirma la inhabilitació, el president Torrent haurà d'activar el procés electoral. Segons el document redactat pels serveis jurídics del Departament de Presidència, Junts per Catalunya (JxC) i Esquerra Republicana (ERC) haurien de pactar la data de les noves eleccions a la Cambra catalana, de les quals en derivaria la nova presidència de la Generalitat. Segons aquesta informació, Torrent té la clau per activar el procés a partir d'un ple que s'ha de convocar en un mínim de deu dies, però que es pot ajornar setmanes, o fins i tot mesos.

Mentrestant, l'executiu continuaria actuant en funcions, i l'informe, marca que l'actual vicepresident, Pere Aragonès, substituiria Torra de forma interina. Tot l'equip de Govern hauria de seguir igualment sotmès al control del Parlament i tindria una actuació limitada.