Gonzalo Boye, l'advocat del president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha expressat amb contundència el dia que, probablement, es faci pública la sentència contra el seu client. En un missatge al seu compte de Twitter, el lletrat ha assegurat que "No inhabiliten... derroquen" davant una sentència que té molts números de ser d'inhabilitació.

El president està pendent de la sentència que el pot apartar de la presidència per no haver retirat unes pancartes a favor de la llibertat d'expressió del balcó de la Generalitat.

Si Torra és inhabilitat, els serveis jurídics del Departament de Presidència atorguen al president del Parlament, Roger Torrent, la potestat d'activar el procés electoral.

El document redactat pels serveis jurídics donaria marge a Junts per Catalunya (JxC) i Esquerra Republicana (ERC) per pactar la data de les noves eleccions a la Cambra catalana, de les quals en derivaria la nova presidència de la Generalitat. Segons aquesta informació, Torrent té la clau per activar el procés a partir d'un ple que s'ha de convocar en un mínim de deu dies, però que es pot allargar setmanes, o fins i tot mesos.

Mentrestant, l'executiu continuaria actuant en funcions, i l'informe marca que l'actual vicepresident, Pere Aragonès, substituiria Torra de forma interina. Tot l'equip de Govern hauria de seguir igualment sotmès al control del Parlament i tindria una actuació limitada.