La Sala del 61 del Tribunal Suprem ha criticat l'actitud del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, per haver enviat un missatge a un grup de whatsapp amb més d'un centenar de senadors on deia que si el president del tribunal del cas 1-O, Manuel Marchena, marxava a presidir el CGPJ controlarien la sala penal "des del darrera". Els magistrats asseguren que el missatge el "retrata" i diuen que és una opinió "inacceptable". Ara bé, circumscriuen el missatge a l'àmbit polític i diuen que "no és extensible a ningú més" i no "es pot traslladar a l'àmbit jurisdiccional".

La sala ha fet públics els arguments pels quals rebutja les recusacions plantejades per vuit encausats en el cas 1-O contra Marchena i la resta dels membres del tribunal de l'1-O. El 5 de desembre passat, la Sala del 61 va rebutjar per unanimitat apartar del judici del procés el president del tribunal, Manuel Marchena, i els sis magistrats més que jutjaran l'1-O. Les recusacions les havien plantejat Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Carme Forcadell, Anna Simó i Jordi Cuixart. Aquest últim, a més, havia demanat no només apartar Marchena sinó també la resta dels magistrats. 

Les recusacions es van presentar després de la polèmica pel whattsapp del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, que deia que si Marchena marxava a presidir el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) podrien controlar la sala penal "des del darrera". Entre les causes que adduïen, afirmaven que Marchena estava "contaminat" i retreien que havia estat el candidat del PP a presidir el CGPJ. Per això, consideraven que tenia "interès" en la causa i que, per tant, no podia presidir el tribunal del judici. Tant la Fiscalia com el propi Marchena van fer informes defensant la seva independència per jutjar el cas. 

Opinió "inacceptable"

El Tribunal Suprem ha donat a conèixer aquest divendres la interlocutòria, de la qual ha estat ponent Jacobo Barja de Quiroja. Els catotze magistrats que van participar en la deliberació -presidida per Carlos Lesmes, president del CGPJ- defensen que el missatge de Cosidó no afecta el tribunal, però no estalvien en retrets per la seva actitud. 

"El whatsapp atribuït a Cosidó el retrata a ell (si fos seu, qüestió en la que entrem) però no és extensible a ningú més", recull la interlocutòria. A més, els magistrats defensen que és una opinió expressada en l'àmbit polític però la qualifiquen "d'inacceptable". Tanmateix, diuen que "no es pot traslladara, sense més, a l'àmbit jurisdiccional". 

"El missatge ha de ser contemplat com el que és: una opinió personal d'un dirigent polític, que cal analitzar-se en el context que es realitza", recull el text. Afegeix que és un missatge que fa per "justificar un pacte amb una altra formació (PSOE) política i realització afirmacions –sobre el que desconeix per completament (el funcionament de l'administració de justícia) i que demostra una ineptitud d'arrel per conèixer-la", argumenta.