Santi Vila no podrà recuperar, ara com ara, la fiança de 50.000 euros que va dipositar per evitar la presó el 2017. El Tribunal Suprem ha rebutjat la petició de l’exconseller, que va justificar la petició del retorn dels diners adduint les despeses que li està provocant assistir al judici al procés. Vila va assegurar que el judici li estava generant una situació econòmica d’extrema necessitat.

En una interlocutòria comunicada aquest matí, el Tribunal Suprem rebutja retornar la fiança perquè considera que no s’ha modificat la situació de risc de fugida i que no n’hi ha prou que “es limiti a complir el que no és res més que l'expressió d’una càrrega processal: comparèixer personalment a les sessions del seu propi judici oral”.

La sala destaca que la quantitat de la fiança no s’ha determinat en funció dels efectes que pugui tenir en el patrimoni del processat, sinó per evitar que eludeixi l’acció de la justícia.

Vila va argumentar davant del tribunal que l’obligatorietat d’assistir personalment a les sessions del judici oral li està provocant “una situació econòmica d’extrema necessitat”, ja que la seva residència habitual és a Barcelona i s’ha de pagar el desplaçament, l’allotjament i la manutenció a Madrid. També va al·legar que s’ha de fer càrrec del cost de la seva defensa legal, que exerceix l’advocat Pau Molins, “sense suport econòmic de cap mena”.  

La fiscalia es va pronunciar en contra de la petició de Santi Vila.