El Tribunal Constitucional ha decidit aparcar el debat sobre el recurs a la presó del vicepresident Oriol Junqueras i no l'abordarà en el ple que comença aquest dimarts, per la qual cosa s'obre la possibilitat que la resolució coincideixi amb el judici que celebrarà pròximament el Suprem.

Estava previst que el tribunal de garanties continués aquest dimarts amb la deliberació sobre el recurs d'empara de Junqueras, acusat al Suprem de rebel·lió, si bé fonts jurídiques confirmen a Efe que els magistrats han optat per ajornar-lo i esperen poder abordar-lo en el pròxim ple que començarà el 12 de febrer.

Els jutges no van arribar a cap conclusió en el passat ple, en el que ja van debatre sobre aquest assumpte, donada la complexitat del recurs del vicepresident, que va al·legar la vulneració de diversos dels seus drets fonamentals i va fer referència a complexos i diversos supòsits.

Un dels casos que va invocar va ser el de l'opositor kurd Selahattin Demirtas, pel que el Tribunal d'Estrasburg va condemnar a Turquia i li va reclamar que adoptés les mesures necessàries per acabar amb la seva situació de presó.

Precisament sobre aquest assumpte es va pronunciar ahir el Tribunal Suprem per denegar la llibertat de nou acusats, Junqueras entre ells, en un acte en el qual rebutjava de pla que es poguessin equiparar els dos casos.

Per al Suprem, es tracta de circumstàncies diferents atès que la majoria dels acusats a la presó no eren líders opositors sinó representants de l'Estat a Catalunya i en cap cas "expressaven la silenciada veu del discrepant davant una política hegemònica que s'imposa sense contrapesos".

Després del pronunciament del Suprem, fonts del Tribunal Constitucional esperen que el recurs de Junqueras pugui ser abordat com més aviat millor, preferentment en el següent ple, situació que indica que la resolució es podria produir en ple judici del procés.

Serà la primera sentència que el TC dicti sobre un recurs d'un dels acusats en aquesta causa en relació amb la seva situació de presó preventiva. En concret, el recurs que està estudiant és el que va presentar Junqueras contra l'acte del 2 de novembre del 2017, dictat per la llavors jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, que va ser la primera que va portar el cas fins que aquest va recaure en mans del jutge de l'alt tribunal Pablo Llarena.