El Tribunal Constitucional escollirà aquest dimecres a partir de la una del migdia el seu nou president. Està previst que a aquella hora els onze magistrats del tribunal de garanties es reuneixin i celebrin un Ple per designar substitut de Pedro González-Trevijano, que va abandonar el càrrec aquest dilluns. Els dos noms que hi ha sobre la taula són els de Cándido Conde-Pumpido i el de María Luisa Balaguer. Tots dos són progressistes, i pertanyen a un sector que aquest dimarts va demostrar estar dividit, ja que no va poder acordar la presentació d’un sol candidat.
El motiu és que el favorit de la branca progressista és Conde-Pumpido, però Balaguer no ha volgut retirar la seva candidatura. Això es deu al fet que el sector conservador la prefereix a ella, pel fet que considera que l’exfiscal general de l’Estat està massa vinculat al PSOE. Balaguer, en canvi, està més allunyada dels partits. És per això que Balaguer confia a aconseguir el suport dels conservadors i el de María Luisa Segoviano, magistrada incorporada al Constitucional des d’aquest dilluns.
Per entendre aquesta confiança de Balaguer en Segoviano cal repescar unes declaracions que va fer la flamant magistrada en una entrevista a Onda Cero el dilluns de la setmana passada, en les quals va destacar la importància que qui esdevingui president del Constitucional ha de tenir “l’empatia” necessària per fer més amena la convivència entre progressistes i conservadors.
La votació per escollir el nou president o presidenta serà secreta i requerirà la majoria absoluta. Si després de la primera votació no hi ha 'fumata blanca', el ple procedirà a una segona votació que es resoldrà per majoria simple. En cas d'empat es farà una última votació i, si persisteix el bloqueig, es proposarà per al càrrec el magistrat més veterà: Ricardo Enríquez Sancho. Un cop seleccionats, els candidats a president i vicepresident del TC s'elevaran al rei Felip VI, a qui correspon fer els nomenaments per a un període de tres anys, renovable només per tres més.
Les majories del Constitucional
Des d’aquest dilluns hi ha set magistrats progressistes (Juan Carlos Campo, Laura Díez, María Luisa Segoviano, Cándido Conde-Pumpido, Inmaculada Montalbán, María Luisa Balaguer i Juan Ramón Sáez). Però pel que fa a la branca conservadora, només n’hi ha quatre: César Tolosa, Enrique Arnaldo, Concepción Espejel i Ricardo Enríquez. Hi ha un cinquè, Alfredo Montoya, que està de baixa per motius de salut, i cal trobar-li un substitut. Això, però, a hores d’ara sembla gairebé impossible perquè PP i PSOE no es posen d’acord ni per renovar el Consell General del Poder Judicial, caducat des de fa anys.
Balaguer, catedràtica de Dret Constitucional
Nascuda a Almeria l’any 1953, Balaguer és catedràtica de Dret Constitucional per la Universitat de Màlaga. És magistrada al tribunal de garanties a proposta del Senat des del 2017, i té amplis coneixements en igualtat i feminisme. Ha donat suport a la llei trans i s’ha mostrat a favor de reformar la Constitució.
Conde-Pumpido,exfiscal general de l’Estat
Nascut a la Corunya l’any 1949, Conde-Pumpido ha estat portaveu de Jutges per la Democràcia i fiscal general de l’Estat quan José Luis Rodríguez Zapatero estava a La Moncloa. Ha coordinat també les sentències dels recursos del judici al Procés, fins que fou recusat pel president Carles Puigdemont per pèrdua d'imparcialitat, moment en què es va abstenir voluntàriament de les causes relacionades.