No només actua a Catalunya. El Tribunal de Comptes ha confirmat aquest dilluns que reclama més de 15,6 milions d'euros a alts càrrecs del PSOE pels ERO fraudulents a Andalusia.

L'origen de la reclamació és a un informe de la Cambra de Comptes andalusa sobre les ajudes soci laborals a treballadors afectats pels ERO i empreses en crisi atorgades per la Direcció General del Treball de la Junta. A partir dels resultats i davant la possibilitat que hi hagués responsabilitats comptables, el Ministeri Fiscal i el govern andalús van presentar demandes, així com es van obrir tres procediments diferents.

7,7 milions al difunt Guerrero

Pel que fa a un d'aquests procediments, el 15 de juliol es va dictar acta de liquidació provisional a la qual es reclamen solidàriament als investigats un total de 15.673.702,21 euros. Uns 7,7 milions s'imputen a l'exdirector de Treball de la Junta d'Andalusia, el difunt Francisco Javier Guerrero. Si es confirma una condemna per responsabilitat comptable, la quantitat es reclamarà als hereus.

També es reclamen 5,2 milions al seu substitut, Juan Márquez Contreras, i 2,8 milions d'euros a Daniel Alberto Rivera Gómez, que també va ser director de Treball. L'acta cita també com presumptes responsables de la desviació de diners públics la Federació Estatal Minerometalúrgica de CC.OO. i la Federació Estatal de Metall, Construccions i Afins de la UGT, a més de diferents empreses vinculades a aquestes ajudes.

En mig de la polèmica a Catalunya

La garrotada del Tribunal de Comptes a càrrecs del PSOE a Andalusia arriba en mig de la polèmica desfermada a Catalunya. L'òrgan fiscalitzador reclama 5,4 milions d'euros a 34 excàrrecs del Govern per la promoció internacional del procés. És per això que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, va preferir qualificar-lo de 'polític' en lloc de 'fiscalitzador'.

Per respondre a aquestes fiances milionàries, l'executiu català va aprovar un decret que ha estat recentment avalat pel Consell de Garanties Estatutàries. Tot i això, la fiscalia ha decidit investigar l'Institut Català de Finances (ICF) per avalar aquestes fiances.

tribunal cuentas europa press

Europa Press

Davant aquesta investigació, el conseller d'Economia, Jaume Giró, va sortir a defensar el paper de l'ICF en mig d'aquesta polèmica: "Té una solidesa jurídica total i absoluta. Serà molt difícil que algú pugui dir el contrari si se'l llegeix de dalt a baix de manera tècnica", va dir sobre el decret llei.

Tot i això, Ciutadans vol tombar el decret. El decret i el Govern. El seu líder, Carlos Carrizosa, va presentar la setmana passada una denúncia davant el TSJC contra tots els membres de l'executiu català per ser cooperadors necessaris d'un delicte de malversació de fons públics.

 

Imatge principal: A la dreta, l'exdirector general de Treball de la Junta d'Andalusia, el difunt Francisco Javier Guerrero, a l'Audiència de Sevilla / Europa Press