Després que aquest dimecres la Fiscalia Superior de Catalunya hagi obert una investigació contra l'Institut Català de Finances (ICF), el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha sortit en defensa del decret llei que avala amb el Fons Complementari de Riscos del Govern les fiances dels 34 exalts càrrecs del Govern a qui el Tribunal de Comptes reclama 5,4 milions d’euros. "Té una solidesa jurídica total i absoluta. Serà molt difícil que algú pugui dir el contrari si se'l llegeix de dalt a baix de manera tècnica", ha assegurat en una roda de premsa després de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera.

Giró també ha carregat contra Ciutadans, ja que va ser el president del seu grup parlamentari, Carlos Carrizosa, qui va presentar la denúncia davant la Fiscalia contra la Junta de Govern de l'ICF. Giró ha acusat el partit de "voler treure rèdit polític del patiment de les persones".

El Tribunal de Comptes

Tot i això, el conseller ha assegurat que "respecta les decisions de tothom", fins i tot dels partits que "intenten contínuament judicialitzar la política", així com la decisió de la Fiscalia d'admetre a tràmit la denúncia de Cs contra la decisió de la junta de govern de l’Institut Català de Finances d’avalar les fiances dels exmembres del Govern

tribunal de comptes EP

El conseller Jaume Giró ha assegurat que "respecta les decisions de tothom", fins i tot dels partits que "intenten contínuament judicialitzar la política". / Europa Press

Concretament, el Tribunal de Comptes reclama 5,4 milions d'euros per l'acció exterior de la Generalitat entre 2011 i 2017, i hi ha 34 persones a qui es reclama personalment diverses fiances. En la compareixença d'aquest dimecres, Giró ha defensat "la presumpció d'innocència", i ha volgut recordar que cobreix les fiances mentre no hi hagi una sentència ferma d'una instància judicial. "Quan hi hagi sentència ferma, hauran de tornar els diners, els interessos i els costos", ha recordat.

La investigació a l'ICF

El Fiscal Superior de Catalunya ha anunciat aquest matí l’obertura d’una diligència d’investigació contra la Junta de Govern de l’Institut Català de Finances (ICF). Per contra ha arxivat la denúncia per la mateixa raó contra els membres del Govern de la Generalitat.

La decisió de la Fiscalia dona resposta a la denúncia presentada pel president del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, contra als quals el Tribunal de Comptes responsabilitza d'haver dedicat diners de la política exterior de la Generalitat a la promoció del procés.

 

Imatge principal: El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró. / ACN