L'exdirector general de Treball de la Junta d'Andalusia Francisco Javier Guerrero, principal imputat en el cas dels ERO fraudulents, ha mort aquest diumenge al seu domicili de la capital andalusa, segons ha informat Efe el seu advocat, Rafael Ramírez. Cap a les sis del matí Guerrer, de 63 anys, es va començar a trobar malament. A falta de la realització de l'autòpsia, tot apunta que la causa de la mort seria un infart.

Guerrero, que va ser director general de Treball de la Junta entre octubre de 1999 i abril de 2008, va ser condemnat fa un any per l'Audiència de Sevilla a set anys, onze mesos i un dia de presó, així com a 19 anys, sis mesos i un dia d'inhabilitació absoluta per delictes continuats de malversació i inhabilitació dins del cas dels ERO que esquitxava a diferents alts càrrecs de la Junta d'Andalusia.

Javier Francisco Guerrero, Audiència Provincial de Sevilla, a 28/11/2019 / Europa PressGuerrer a la seva arribada a l'Audiència Provincial de Sevilla, el 28 de novembre de 2019 / Europa Press

Múltiples condemnes

Guerrero va ser un dels primers càrrecs de la Junta d'Andalusia citats en aquesta macrocausa per la jutgessa d'instrucció, Mercedes Alaya, que, el març de 2012, va decretar el seu ingrés a presó provisional, comunicada i sense fiança. Va tornar a la presó un any més tard, dies abans que el seu conductor, Juan Francisco Trujillo, qui va rebre ajuts aprovats per Guerrero per import d'1,3 milions per a empreses inexistents i que va acusar el director general d'Ocupació d'encarregar-li la compra de cocaïna.

Ha estat un protagonista cabdal en el cas dels ERO, ja que les investigacions inicials de la jutgessa Alaya van donar un avenç qualitatiu després de conèixer-se que el director general d'Ocupació va declarar a la Policia Nacional, el desembre de 2010, que aquests ajuts sociolaborals, consignats en la partida 31-L dels pressupostos de la Junta d'Andalusia, es repartien a tall de "fons de rèptils".

La Fiscalia li atribueix un paper destacat a tot el procés de concessió dels esmentats ajuts, ja que algunes les va repartir entre familiars i amics, sense cap submissió a les normes, i no va fer res per arreglar-lo ni per revelar-lo. Per això, el fiscal havia sol·licitat per a Guerrero vuit anys de presó i vint d'inhabilitació per un delicte continuat de malversació, així com deu anys d'inhabilitació per a treballar o càrrec públic per un altre delicte de prevaricació.

Juntament amb aquesta condemna, Guerrero va acumular altres sentències en contra pel cas dels ERO, com la del Tribunal de Comptes que el va penar a tornar 3,8 milions d'euros per una ajuda dels ERO a l'empresa A Novo Comlink. Una altra sentència del mateix tribunal també el va condemnar a tornar 100.000 euros concedits a l'empresa sevillana Rodatextil amb una subvenció mancada de justificació i concedida "sense cobertura legal" i sense complir els requisits ni els procediments establerts.