En paral·lel a la tramitació dels avals per cobrir les fiances que reclama el Tribunal de Comptes, l’advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, manté un pols amb la delegada instructora del cas, Esperanza García, a qui responsabilitza de l’“ocultació” de documentació rellevant la qual cosa hauria de comportar la “nul·litat” de l’actuació i la suspensió del procediment confiscador. L’advocat es refereix als vots recurrents de dos dels consellers del Tribunal que no figuren en la documentació lliurada i on s'haurien expressat les reticències davant anomalies en el procediment.

En un primer moment, la delegada instructora va assegurar desconèixer l’existència d’aquests vots. Però davant la insistència de l’advocat s’ha negat a lliurar els documents al·legant que no són necessaris per al procediment.

Documentació ocultada

És impossible, des d’una perspectiva de mínima legalitat, continuar amb el present procediment confiscador sense abans aclarir aquests extrems, lliurar la documentació ocultada i, en virtut d’això, declarar la nul·litat de tot l’actuat des del moment de produir-se la vulneració de drets”, reclama.

L’existència dels dos vots recurrents, que s’haurien emès quan es va aprovar l’informe del Tribunal a finals del 2019, va ser desvelada pel digital Infolibre el passat 2 de juliol. En aquesta informació s’assegurava que, a banda del vot particular emès per una de les conselleres, es van emetre també dos vots recurrents, corresponents a dos dels consellers adscrits al sector progressista, Enriqueta Chinarro i Felipe García, en què, tot i votar favorablement a l'informe, s’advertia que hi havia anomalies i incompliments amb la legislació vigent.

Canvis d'arguments de la instructora

Aquest vots recurrents no figuren a la documentació que s’ha lliurat a les parts, i l’advocat de Puigdemont va demanar a través d’un escrit explicacions i va exigir que els fossin lliurats.

Això no obstant, la delegada instructora va respondre a l’advocat assegurant que desconeixia l’existència d’aquesta documentació i li aconsellava demanar-la a “l’òrgan corresponent del Tribunal”. Això va provocar un nou escrit de Boye en què advertia que s’estava amagant informació i reclamava de nou explicacions.

La instructora nega la informació

Finalment, en una nova resposta la delegada instructora no nega l’existència dels dos vots recurrents però assegura que les conclusions que se’ls ha fet arribar “estan suficientment suportades i motivades amb la documentació” de què disposa, per la qual cosa “no procedeix accedir al que se sol·licita”.

En un tercer escrit, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, l’advocat titlla la decisió de “manifestament arbitrària i vulneradora de drets fonamentals”.

Per tot plegat, Boye ha tornat a reclamar “sense més tràmits ni dilacions” còpia autèntica i íntegra dels vots concurrents de Chicano i García, i explicacions sobre on han estat durant tot aquest temps i què en sabia la delegada instructora.

Així mateix reclama que se suspengui el procediment confiscador fins que s’aclareixi i declarar la nul·litat de tota l’actuació a partir del moment en què es va produir la vulneració de drets.