El pols dels polítics independentistes amb el Tribunal de Comptes no es limita als avals per les fiances. La defensa de Carles Puigdemont, que encapçala Gonzalo Boye, ha presentat un escrit davant la secció d’enjudiciament d’aquest organisme en el qual reclama informació sobre "anomalies" en el procediment que haurien estat denunciades per dos dels consellers del mateix tribunal.

L’escrit presentat per Boye es refereix a una notícia que va publicar Infolibre a començaments de juliol. Segons aquesta informació, consellers del Tribunal de Comptes adscrits al sector progressista van advertir sobre anomalies i incompliments amb la legislació vigent en l'informe de la causa oberta contra els 34 ex-alts càrrecs del Govern als quals es responsabilitza de promocionar el procés amb l'acció exterior de la Generalitat entre 2011 i 2017.

Tres membres progressistes

En concret, segons aquest mitjà, van alertar que l’informe aprovat el març del 2019 pel Tribunal de Comptes es va presentar al ple amb “incomprensible urgència”, sense temps per examinar-lo i sense que se’ls ampliés el termini per a l’anàlisi del document.

Es va advertir, a més, que no s’havia donat possibilitat a la presentació d’al·legacions per part de les entitats públiques de la Generalitat amb personalitat jurídica pròpia, la qual cosa contradiu la doctrina del TJUE, i es va qüestionar el fet que s’hi incorporaven fets sustentats en notes de premsa i no en documents oficials.

Aquestes circumstàncies provocaven, segons la consellera Enriqueta Chicano, escollida a proposta del PSOE, “incertesa i inseguretat jurídica”.

Dos vots concurrents

De fet, a l’informe final del Tribunal de Comptes hi figura un vot particular de Dolores Genaro, molt contundent, però, segons aquesta informació d'Infolibre, dos membres més, Enriqueta Chicano i Felipe García, tot i votar amb la majoria, van presentar vots recurrents, és a dir, un text on exposaven les seves discrepàncies, tot i fer costat a l’aprovació de l'informe.

Són aquests vots recurrents els que reclama Boye. L’advocat demana que se'ls indiqui en quina part de la documentació que se'ls va lliurar hi figuren; reclama que, en cas que no estiguin incorporats, se’ls faci arribar còpia; i que, a més, els donin explicacions sobre la raó per la qual no se’ls van facilitar els vots recurrents d'Enriqueta Chicano i Felipe García.

Fiances

La defensa de Puigdemont ha impulsat aquest recurs mentre el Tribunal de Comptes es troba ja en ple procés de presentació de les fiances dels 34 ex-alts càrrecs de l'executiu investigats per l'acció exterior del Govern. Entre els investigats hi figuren els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras, els consellers Raül Romeva, Francesc Homs i Andreu Mas Colell, o l'exsecretari general del Diplocat Albert Royo.

L'Institut Català de Finances va aprovar ahir al vespre cobrir el Fons Complementari de Riscos del Govern i ha fet arribar la documentació pertinent a 29 dels encausats perquè la presentin davant del tribunal. Altres quatre exmembres del Govern han presentat els seus propis avals ―dos d'ells amb fiances i dos amb propietats―. El Tribunal de Comptes els reclama 5,4 milions, als quals han de respondre de manera solidària. Tot i que el termini per presentar les fiances acabava ahir a les 12 de la nit, el Tribunal ha acceptat atorgar dos dies més de marge per poder concretar la documentació de l'ICF.

 

A la imatge principal, Carles Puigdemont i l'advocat Gonzalo Boye en una imatge d'arxiu  / Sergi Alcàzar