L’estira i arronsa entre el Tribunal de Comptes i l’advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha tingut avui un nou capítol amb un nou escrit del lletrat davant d'aquest òrgan fiscalitzador. La raó és la denúncia de Boye per ocultació d'informació en el cas contra els 34 exmembres del Govern als quals es reclama 5,4 milions d'euros en fiances. Aquest cop, a més, l'advocat ha dedicat un contundent toc d'atenció a la delegada instructora del cas Esperanza García.

L'origen d'aquest nou escrit està en un d'anterior presentat ahir on l'advocat va reclamar a la instructora els vots concurrents amb què dos dels consellers del Tribunal de Comptes denunciaven irregularitats en el procediment que se segueix per la política exterior de la Generalitat entre els anys 2011 i 2017. L’existència d’aquests vots concurrents, que s'haurien presentat el 2019 durant la instrucció del cas, es va saber el passat 2 de juliol a través d’una informació del digital Infolibre.

"Alguna cosa"

Això no obstant, la resposta que ha rebut avui mateix Boye per part del Tribunal de Comptes no només no ha respost a les qüestions que plantejava sinó que n'ha suscitat de noves i més greus. L’advocat explica en el seu nou escrit que avui se li ha notificat “alguna cosa (en forma d’escrit o epístola)” on la delegada instructora assegura que ja ha fet arribar a totes les parts la informació que se li va remetre i que composaven les actuacions dutes a terme en aquest procediment.

La instructora assegura en la seva resposta que “desconeix l’existència de la documentació" que se li sol·licita i que, per tant, adverteix que l'advocat “haurà de fer aquesta petició a l’òrgan corresponent d’aquest tribunal”.

"Òrgan corresponent?"

Davant d’aquesta resposta Boye ha demanat si hi ha més actuacions dins del cas, a banda de les que han conegut fins ara tant les parts com la mateixa delegada instructora; i reclama saber quin seria “l’òrgan corresponent” que hauria “amagat” els vots recurrents coneguts a través d’Infolibre 

Així mateix, ha preguntat a la instructora delegada si és “pràctica habitual” del Tribunal de Comptes iniciar procediments i fins i tot embargaments per quanties de milions d’euros sense disposar la mateixa delegada instructora del total de les actuacions que formarien part del procediment. “De quina manera considera la delegada instructora que tan greu omissió afecta el dret de defensa del meu representat i altres afectats per la seva actuació?”, interroga.

L'advocat ha demanat a la delegada instructora que li indiqui si totes les resolucions i actuacions que ha anat adoptant fins ara en el procediment les ha pres “tenint en consideració només la documentació que diu que li ha estat remesa i que, per les seves pròpies afirmacions, no seria completa sinó parcial”.

Els 34 exalts càrres del Govern als quals el Tribunal de Comptes responsabilitza d'haver dedicat fons de política exterior de la Generalitat a promoure el procés han hagut de fiançar les darreres hores els 5,4 milions d'euros que se'ls reclama.

 

A la imatge principal, l'advocat Gonzalo Boye / Efe