L’allau de crítiques que han plogut contra el Tribunal de Comptes arran de les quantitats milionàries amb què ha castigat els responsables de la política exterior de la Generalitat durant el procés ha provocat que una resposta irada i sorprenent de la institució a través d’una “nota aclaridora”.

En el text el Tribunal de Comptes explica que és un òrgan constitucional i assegura que “gaudeix de plena independència en l’exercici de les seves funcions, sotmès només a l’ordenament jurídic”.

Sense recurs possible

“Els informe de fiscalització són aprovats pel ple del Tribunal de Comptes i no poden ser modificats per altres instàncies, ni recorreguts”, adverteix la nota on s'assegura que la fiscalització es fa seguint les normes i paràmetres internacionals. A més, afegeix, el Tribunal exerceix també una funció jurisdiccional dirigida a enjudiciar responsabilitats comptables per obtenir la restitució dels fons públics davant d’usos indeguts dels mateixos

És a partir d'aquesta funció que el Tribunal reclama 5,4 milions d'euros a 40 alts càrrecs i funcionaris de la Generalitat als quals acusa de malversació comptable per destinar part dels pressupost a la promoció exteriors del procés entre el 2011 i el 2017. Els acusats van tenir ahir tres hores per llegir les 500 pàgines de l'informe i 10 minuts per defensar les seves al·legacions, que han estat rebutjades. Aquest matí ha estat el Tribunal Suprem qui ha inadmès un recurs presentat per Artur Mas, Joana Ortega i Francesc Homs.

Acusacions de nepotisme

La nota aclareix també que els consellers i conselleres de la institució són elegits per majories qualificades de tres cinquenes parts del ple del Congrés i el Senat, i són “independents i inamovibles” d’acord amb la Constitució. No recorda, però, les dificultats per a la seva renovació.

També surt en defensa del personal de l’organisme, sobre el qual s’han tornat a recordar les acusacions de nepotisme, que es van llançar el 2014 en una informació de El País on es denunciava que hi treballaven en aquest organisme dues cosines de l'actual presidenta, Maria José de la Fuente, i l'esposa, el germà i la germana de l'actual número dos, Javier Medina.

Davant aquestes acusacions, el Tribunal assegura que els seus treballadors són “professionals altament qualificats, que han accedit al Tribunal pels procediments d’ingrés en la funció publica previstos a les lleis”.

De fet, entre els 12 consellers del Tribunal hi ha el germà de José María Aznar i l'exministra del seu govern Margarita Mariscal de Gante, que ha estat la responsable de l'informe sobre les despeses del Govern en política exterior. El mateix president espanyol, Pedro Sánchez, ha advertit avui que això és un anacronisme.

 

A la imatge principal, la façana del Tribunal de Comptes, amb seu a Madrid / Europa Press