Els advocats dels alts càrrecs citats avui pel Tribunal de Comptes estan revisant tot l'informe i presentaran ja les al·legacions a la consignació que s'ha proposat, una fiança que rondaria els 5,4 milions d’euros a 40 excàrrecs i funcionaris de la Generalitat de Catalunya, als quals acusa de malversació comptable per haver dedicat aquella quantitat al que considera “promoció a l’exterior” de la independència.

El Tribunal de Comptes ha donat només tres hores als advocats per llegir l'informe, que té més de 500 pàgines. Després, un cop revisat, o llegit pràcticament en diagonal, els lletrats tenen 10 minuts per presentar les al·legacions, segons ha pogut saber El Nacional de fonts properes al cas.

 

Les quantitats s’atribueixen segons el grau de participació en aquesta operació, de manera que al president Artur Mas li reclamen 2'8 milions i al president Carles Puigdemont i al vicepresident Oriol Junqueras, 1,9 milions respectivament, segons ha avançat El País.

Els representants legals han arribat al Tribunal de Comptes sabent ja la xifra que se'ls havia de comunicar i molestos per la filtració a la premsa. Molestos també per la politització del tribunal i qüestionant el procés que s'ha engegat contra els comptes de la Generalitat sobre el Diplocat, fet que entra en conflicte amb l'Estatut, que permet la promoció externa de la Generalitat. 

 

 

A banda dels advocats dels acusats estan citats també els demandants: el Ministeri Fiscal, Advocacia de l'Estat, Generalitat de Catalunya, Advocats Catalans per la Constitució i Societat Civil Catalana, Associació Cívica i Cultural. Aquests dos últims com a acció pública.

S'espera que el tràmit s'allargui fins demà i que al llarg de les pròximes hores, un cop es vagi comunicant la xifra a cada un dels acusats, els seus advocats tramitin en aquell mateix moment les al·legacions. 

Avui, però, no es dirimeix si existeix o no responsabilitat comptable, segons fonts del Tribunal de Comptes, sinó que es fa un pronunciament previ i provisional: "Les possibles responsabilitats comptables es determinarien en el corresponent procediment jurisdiccional, que se celebraria posteriorment. Per tant, ens trobem en una fase anterior a un possible procediment jurisdiccional: la fase d'actuacions instructores prèvies a l'exigència de responsabilitats comptables; és a dir, en la fase d'instrucció de procediment".

L'origen de la instrucció

La Comissió Mixta Congrés-Senat de Relacions amb el Tribunal de Comptes, per Resolució de 27 de desembre de 2017, va sol·licitar al Tribunal de Comptes la realització d'una fiscalització relativa a la destinació donada als recursos assignats a l'execució de les polítiques d'acció exterior de la Comunitat Autònoma de Catalunya, corresponents als exercicis 2011-2017.

Atenent aquesta sol·licitud, el Tribunal de Comptes va incloure aquesta fiscalització en el seu programa per a l'any 2018. La fiscalització va ser realitzada segons el procediment ordinari de fiscalització que estableix la normativa reguladora de Tribunal, i que es porta a terme pels auditors, d'acord amb les Normes de fiscalització del Tribunal de Comptes. 

Seguint els tràmits ordinaris del procediment fiscalitzador, es va enviar l'avantprojecte d'informe als responsables de les entitats fiscalitzades perquè presentessin les al·legacions que estimessin oportunes. L'informe va ser sotmès, després, a observacions dels membres de Ple del Tribunal de Comptes, entre els quals es troba el fiscal en cap del Tribunal. Els informes de fiscalització també s'envien a l'Advocacia de l'Estat. L'Informe es va aprovar pel Ple del Tribunal de Comptes en la seva sessió de 26 març del 2019.

Tant la Fiscalia com l'Advocacia de l'Estat van posar de manifest l'existència en alguns dels fets recollits d'indicis de responsabilitat comptable. Aquests indicis van ser comunicats a la Secció d'Enjudiciament del Tribunal de Comptes que va iniciar les actuacions prèvies previstes legalment per fixar, de manera preliminar, els fets, l'import dels possibles danys causats als fons públics, així com els presumptes responsables d'aquests.

Imatge principal: Gonzalo Boye a l'arribada al Tribunal de Comptes - ACN