L’entrevista d’aquest dijous de Pedro Sánchez a La Sexta ha començat forta. Què passaria si els independentistes ho tornessin a fer? Que “s’aplicarà de nou la llei”, ha respost. El president del govern espanyol ha reiterat la seva negativa al referèndum, ni unilateral ni acordat amb l’Estat. Tot i això, el dirigent socialista també ha carregat contra el Tribunal de Comptes en la causa dels dirigents independentistes. Ha subratllat especialment el fet que siguin ‘jutjats’ per “una exministra d’Aznar”, en referència a Margarita Mariscal de Gante. Això és una “anacronisme”, en paraules seves.

Preguntat justament sobre els embargaments patrimonials, Pedro Sánchez ha repetit l’argumentari dels últims dies, recordant que “és un òrgan constitucional, però una instància administrativa, no judicial”, i també que els afectats podran recórrer la decisió davant dels tribunals. En aquest punt ha denunciat com un "anacronisme" que sigui una exministra de Justícia del PP l'encarregada d'aquesta causa al Tribunal de Comptes. Concretament ha denunciat que "qui ara mateix estigui elaborant els expedients vinculats als polítics independentistes" sigui Mariscal de Gante "no deixa de ser un anacronisme que el PP s'hauria de mirar"

Per la resta, el dirigent socialista no s’ha mogut d’allà on era. Ha insistit en la via del diàleg i ha remarcat com, des que és president, l’independentisme ja no parla “ni de via unilateral ni de trencament de la legalitat democràtica”. I ha tornat a reiterar la seva negativa a un referèndum d’autodeterminació pactat entre els dos governs. Ha rebatut que cap Constitució, ni l’alemanya, ni l’italiana, ni la francesa, no recullen aquest dret.

El president espanyol argumenta que no és constitucional i que a més a més tampoc no hi ha les majories necessàries al Congrés per a reformar la Constitució espanyola en aquest sentit. I motius polítics més profunds. “Un referèndum d’autodeterminació ens uniria un dia per anar a votar, però l’endemà la societat catalana veuria agreujada la seva factura”, ha defensat Sánchez. “Si vivim junts, decidim junts. El dret a l'autodeterminació no existeix”, ha conclòs. El mateix per l’amnistia que és “inconstitucional i també inconcebible des del punt de vista polític”.

Qui és Mariscal de Gante?

Un cop finalitzada la instrucció, el departament integrat per la consellera Margarita Mariscal de Gante serà l’encarregat de l’enjudiciament. I ella serà la jutgessa de l’acció exterior de la Generalitat. Qui és Margarita Mariscal de Gante? Filla d’un jutge franquista del Tribunal d’Orde Pública (TOP), abans de ser consellera, va ser ministra espanyola de Justícia, al govern de José María Aznar. De fet, va arribar al seu actual càrrec a proposta del PP. També va ser ella qui, en primera instància, va enjudiciar i condemnar el president Artur Mas, la vicepresidenta Joana Ortega i els consellers Francesc Homs i Irene Rigau per la consulta del 9-N.