El candidat de Junts per Catalunya a les eleccions municipals de 2023 a Barcelona, Xavier Trias, guanyaria els comicis amb 12 regidors, segons un sondeig de La Vanguardia. Suposaria un salt de la quarta, a la primera posició, i un guany de set regidors respecte als 5 que actualment té Junts al consistori. L'actual alcaldessa, Ada Colau, mantindria els 10 escons actuals, però empataria amb el PSC, que n'aconseguiria dos més i passaria dels 8 actuals a 10. El pitjor resultat, segons aquesta enquesta, seria per a ERC, que cauria a cinc regidors, la meitat dels que té actualment. Ciutadans continuaria en el seu camí a la desaparició i perdria els sis escons que té. El Partit Popular conservaria els dos escons actuals i la CUP tornaria a obtenir representació amb dos regidors. Malgrat el gran salt de Junts per Catalunya, un possible acord entre Barcelona en Comú, el PSC, i ERC els permetria sumar els escons necessaris per formar un govern de tripartit i deixaria Trias a l'oposició. 

🗳️ Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

ERC cauria en picat a només cinc regidors

ERC, amb Ernest Maragall com a cap de llista, va ser el partit més votat en les últimes eleccions municipals, malgrat que no va arribar a formar govern amb els comuns. Tanmateix, en aquesta ocasió el sondeig li atorga una estimació de vot del 10,4 %, respecte al 21,4 % del 2019, i com a conseqüència, passaria de tenir deu escons a tenir-ne només cinc. En l'extrem contrari se situa Junts, que el 2019, sota la candidatura de Quim Forn i Elsa Artadi, va obtenir un 10,5 % dels suports. Amb l'arribada de Xavier Trias, la intenció de vot al partit s'hauria incrementat fins al 24,9 %. 

Les crítiques a la gestió de la ciutat d'Ada Colau sembla que no li passen factura en aquesta enquesta, que pronostica un increment en la intenció de vot a Barcelona en comú, que passaria del 20,7 % al 22,2 %, tot i que no li permetria obtenir més regidors, i es mantindria amb els 10 actuals. El socialista Jaume Collboni milloraria els resultats dels anteriors comicis i passaria d'un 18,4 % dels sufragis al 21,7 %, amb la qual cosa obtindria dos escons més, de manera que amb un total de 10 empataria amb els comuns.

La candidatura de Ciutadans, encapçalada per Anna Grau, patiria una desfeta, com ja li ha passat en altres eleccions arreu de l'estat espanyol. Si en les eleccions de 2019 el partit taraonja va obtenir el 13,2 % dels suports, en aquestes ni tan sols superaria el llindar del 5 % i es quedaria fora amb un 1,9 %. En canvi, la CUP, que en les anteriors eleccions es va quedar fora de l'hemicicle, passaria de tenir un 3,9 % dels vots a un 5,1 % i així recuperaria la representació amb dos edils. El PP es mantindria estable amb 2 escons, i Vox i Valents es quedarien fora

L'efecte Trias podria no ser suficient

Malgrat que segons el pronòstic de l'enquesta elaborada per Ipsos per a La Vanguardia l'efecte Trias es faria realitat, podria no ser suficient perquè l'exalcalde tornés a ocupar el càrrec. La majoria absoluta del consistori se situa en 21 regidors, així que un govern independentista a Barcelona no seria possible, ja que Junts, ERC i la CUP només arribarien als 19 regidors.

Junts només podria arribar-hi pactant amb el PSC o amb Barcelona en Comú. La possibilitat que Colau i Trias conformin un govern ja l'han descartat tots dos candidats. No seria tan estrany que Junts pogués pactar amb el PSC, i de fet, ambdós partits ja han arribat a acords en altres òrgans de govern, com ara la Diputació de Barcelona. 

Tanmateix, l'opció del tripartit permetria superar la majoria de l'hemicicle més còmodament, ja que PSC, ERC i Barcelona en Comú sumarien 25 regidors.