El socialista Jaume Collboni guanyaria les eleccions municipals a Barcelona amb un avantatge mínim, segons un sondeig publicat aquest dissabte pel diari Ara. A cinc mesos dels comicis, el candidat del PSC s'imposaria amb el 19,8% dels vots, mentre que l'actual alcaldessa i candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau, s'hauria de conformar amb una segona posició, amb el 16,3%. Un percentatge que també obtindria Xavier Trias, de Junts, i al qual s'aproparia Ernest Maragall, candidat d'Esquerra Republicana, quedant-se al 16%. Tot i la possible victòria de Collboni, el PSC es quedaria lluny de la majoria a l'Ajuntament de Barcelona, en només obtenir nou regidors dels 21 necessaris. Pel que fa a la resta de candidats, l'enquesta mostra un triple empat de Colau, Trias i Maragall, que s'endurien 8 regidors cadascun.

El sondeig deixa uns resultats molt ajustats que obligarien les formacions a pactar. De fet, ni els socialistes en tindrien prou amb sumar el suport d'un altre partit per poder governar la ciutat i haurien de buscar una tercera força amb la qual poder comptar. En aquest escenari, la resta de partits que entrarien a l'Ajuntament podrien jugar un paper important.

La CUP i Vox entrarien, Ciutadans es quedaria fora

Pel que fa a la resta de formacions, el PP milloraria els resultats respecte a les anteriors eleccions municipals i no patiria per entrar a l'Ajuntament. La formació obtindria el 8% dels vots, xifra que els atorgaria 3 regidors. La CUP, que també es faria amb aquest mateix nombre de regidors, aconseguirien un 7,6% que els permetria formar part de l'Ajuntament. Un altre partit que també es faria amb el llindar mínim per entrar al consistori és Vox, que sumaria 2 regidors amb el 5,3%. Per la seva part, Ciutadans cauria en picat, passant d'un 13,2% en les últimes eleccions municipals a un 4,9%. Un resultat que els deixaria fora, ja que el percentatge mínim per tenir representació a l'Ajuntament és un 5%. 

Trias obtindria vots de votants d'ERC

D'entre les dades, recollides entre el 28 de desembre del 2022 i el 2 de gener del 2023 després d'entrevistar telemàticament 1.002 persones empadronades a Barcelona, destaca un augment significatiu del percentatge de vots a Junts, que aconseguirien un 5,8% més respecte als resultats de 2019. La majoria de nous votants, segons recull el sondeig de l'Ara, procedirien d'ERC. Un 18% dels ciutadans barcelonins que van votar Ernest Maragall en els anteriors comicis ara apostarien per Xavier Trias, sent aquest el transvasament més gran de vots de l'enquesta. Precisament, els republicans són la formació que, a banda de Ciutadans, perdrien més votants, passant d'un 21,4% al 16%. Els comuns també patirien una baixada d'un 4,4% respecte al 2019. No s'ha d'oblidar, però, que el sondeig també assenyala un 23,9% d'indecisos i que encara hi ha un marge de cinc mesos abans que se celebrin les eleccions municipals que podrien fer alterar aquests ajustats resultats.