No hi ha hagut sorpreses ni tampoc se n’esperava cap. El plenari de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat els pressupostos municipals de l’any 2023 amb els vots a favor dels socis de govern, Barcelona en Comú i el PSC. L’abstenció d’ERC anunciada després d’un acord culminat a 24 hores del ple, i el vot en contra de la resta de grups (Junts per Catalunya, PP, Ciutadans, Valents i la regidora no adscrita). De fet, ja estava tot el peix venut a banda de conèixer el sentit del vot de Ciutadans i Valents, un detall intranscendent pel que feia al resultat final. En el mateix ple també s’han aprovat les ordenances fiscals, amb el mateix repartiment de vots que els pressupostos.

En tot cas, els pressupostos per a  2023, que són els més expansius del mandat, amb 3.600 milions d’euros, venen marcats per un fet evident i conegut per tothom: són uns comptes preelectorals que tindran una vigència clara i efectiva fins al maig i que al juny, passades les eleccions, haurà d’afrontar un nou equip de govern, sigui qui sigui qui guanyi les eleccions, de manera que en cert sentit són de transició, i això en marcarà tant la gestió com ha marcat el debat que ha tingut lloc al ple municipal. De fet, el mateix primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, ha defensat els comptes com un compendi dels “quatre anys de mandat”, el mateix discurs del regidor de Pressupostos, Jordi Martí Grau, que ha fet esment especial a ERC i la seva “facilitació”, apuntant que en aquest mandat el govern municipal ha aprovat “quatre de quatre”. “L’aprovació s’ha de veure en la perspectiva del mandat”, ha afegit.

Maragall: “Avui ens abstenim; demà governarem i gestionarem”

Identificat com a principal artífex de l’aprovació dels comptes de Barcelona, el president del Grup Municipal d’ERC, Ernest Maragall, ha justificat l’abstenció apuntant que es tracta d’un pressupost “de transició i de gestió que a partir del juny serà assumit i gestionat per un nou govern”. Per això mateix, ha insistit que l’abstenció és per “facilitar l’aprovació i no perquè hi hagi un acord de fons”, i per això ha recordat que ERC és “el primer partit de la ciutat”, per advertir que la situació canviarà a partir del juny, un cop celebrades les eleccions municipals: “Avui ens abstenim; demà governarem i gestionarem”, ha sentenciat Maragall.

Mascarell: “Les coses canviaran radicalment”

Per part de Junts per Catalunya, ha estat el regidor Ferran Mascarell qui ha defensat el vot contrari, tant al pressupost com a les ordenances fiscals, i també ha orientat el seu discurs en un marcat clima preelectoral: “Els pressupostos tenen una virtut —ha afirmat Mascarell—, al maig hi ha eleccions i, per tant, s’aplicaran parcialment i no cal dir que canviaran” un cop celebrades les eleccions. “Les coses canviaran radicalment”, ha apuntat, i ha criticat que els comptes presentats són “un batibull de mesures, algunes contradictòries”, que ha definit com un “garbuix inadequat i contradictori” que, a més, “no expressa la capitalitat del país”.

Pel que fa a la resta de grups, el més destacat ha estat que Ciutadans ha defensat el vot contrari i en funcions de president de Grup Municipal el regidor Paco Sierra, que malgrat haver estat expulsat del seu partit, ha continuat representant-lo en una situació força estrambòtica. Tant Cs, com PP, Valents i la regidora no adscrita també han expressat que tenen intenció de votar en contra dels pressupostos i ordenances fiscals. El debat l’ha tancat l’alcaldessa, Ada Colau, que ha volgut agrair a tots els grups municipals el “bon to del debat i en general del mandat, i amb agraïment especial a ERC”. Tot plegat, amb regust preelectoral i amb consciència que ningú garanteix que al juny no hi pugui haver canvis.