La policia municipal de la localitat navarresa d'Estella ha tret a la força de l'ajuntament la regidora d'EH Bildu, Elisabet Ciordia, per intentar ensenyar una ikurriña des del balcó del consistori del poble en l'inici de les festes d'estiu. Els fets han succeït aquest mateix divendres quan s'estaven celebrant el llançament de la txupinada per donar per iniciades les festes.

La regidora d'EH Bildu s'ha apropat durant un moment al balcó del consistori d'Estella, localitat situada a l'oest de Navarra, i ha ensenyat al públic una Ikurriña que ha aconseguit agitar durant uns segons, abans que un agent de la policia local l'agafés per treure-la d'allà. 

Malestar de Bildu

EH Bildu ha mostrat el seu malestar amb els fets i ha instat a la policia a respectar tots els símbols i la llibertat d'expressió. "Aquest incident torna a revelar el camí a seguir: és el moment de respectar tots els símbols i la llibertat d'expressió", han dit des de Bildu a través de les xarxes socials. De fet, el mateix líder sobiranista d'Euskalerria, Arnaldo Otegi, ha recordat que Estella va ser la localitat en la qual els feixistes van afusellar l'alcalde del PNB Fortunato Agirre. "És on els seus hereus tracten d'aquesta forma la bandera que va defensar i a una representant de la voluntat popular", ha dit Otegi al seu compte de Twitter.  

Qui també s'ha queixat de l'incident és la portaveu de l'esquerra 'abertzale', Laura Aznal, qui ha lamentat els fets i ha mostrat tot el seu suport a la regidora Elisabet Ciordia, i és que considera "inacceptable aquest tipus de comportament de la Policia Municipal". "És moment de superar definitivament la pugna entre els símbols i respectar la llibertat d'expressió", ha assegurat Aznal

Municipi governat per UPN 

Estella és una localitat navarresa de gairebé 14.000 habitants governada per Unió del Poble Navarrès (UPN), qui va obtenir fins a 7 regidors. A la investidura, s'hi va sumar el vot favorable del regidor del Partit Popular. Així mateix, el Partit Socialista, amb 2 regidors, va negar-se a investir Bildu, que va esdevenir segona força amb 5 edils. Així mateix, Geroa Bai va obtenir 1 regidor, els mateixos que Contigo Zurekin. 

Amb aquest acte, Estella ha donat el tret de sortida a set jornades festives de la mà de l'associació 'Amigos del Camino de Santiago de Estella-Lizarra'. Sense més incidents, la celebració ha contiunat amb una desfilada de gaiters, txistularis, rondalles i fanfarres pels carrers de la ciutat.