El líder de Bildu, Arnaldo Otegi, ha anunciat aquest dimarts que ja ha iniciat converses amb “algú del PSOE” per negociar el ‘Sí’ del seu partit a una investidura de Pedro Sánchez després del resultat de les eleccions generals del 23-J. Així, ha avançat la “predisposició” de Bildu de mantenir el líder socialista a La Moncloa. Ara bé, ha avisat els socialistes que “no es pot construir una alternativa que sempre depengui dels independentistes sense parlar del problema nacional i la vertebració territorial”.

Otegi ha fet aquestes declaracions en una entrevista a Radio Euskadi, en la qual no ha descartat que els seus diputats al Congrés votin afirmativament a una nova sessió d’investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Així mateix, ha dit que la formació de l’esquerra abertzale no vol que es repeteixin eleccions generals a Espanya. “Si hi ha hagut una cosa que ha decidit el poble basc aquest passat diumenge és que no vol un govern de PP i Vox a l’estat espanyol”, ha afegit. Ha reiterat que aquesta fórmula s’ha repetit també a Catalunya, i que els catalans han votat “massivament” contra un executiu de dretes a La Moncloa. I ha reconegut, també, que tot dependrà de què decideix Junts.

"Però també l'Estat, el govern de Sánchez, haurà de ser conscient que han de fer coses per facilitar que hi hagi una investidura per part dels partits catalans; jo he demanat a tothom que faci exercicis de responsabilitat i que es faci poc soroll i es treballi molt", ha afegit el líder de Bildu. Aquesta és la reflexió que ell traslladaria al president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, encara que també li diria que respecta "absolutament i escrupolosament el que decideixi". "Jo considero que la prioritat dels nostres pobles en aquestes eleccions i el missatge prioritari que han llançat ha estat aquest; ara bé, sí que dic que la pilota també està a la teulada del PSOE", ha subratllat.

Aquestes declaracions d’Arnaldo Otegi han arribat gairebé a la vegada que les de la ministra socialista María Jesús Montero, que ha avisat Junts que qualsevol pacte d’investidura haurà de passar pels marcs de la Constitució, en una forma d’avisar que el referèndum i l’amnistia són impossibles d’aconseguir. La número dos dels socialistes ha deixat ben clar que el seu partit té totes les intencions de negociar amb la formació de Carles Puigdemont una abstenció en la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol, però també ha traslladat paciència.

La també ministra d’Hisenda ha afegit que un govern en minoria de Sumar i PSOE que comptés amb el suport extern d’ERC, Bildu, PNB, BNG i les abstencions de Junts significaria “continuar articulant l’avenç d’Espanya”. Ho ha dit després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, receptés calma a Junts i pronostiqués, a més, que “la democràcia trobarà la fórmula de la governabilitat”.