En una roda de premsa celebrada aquest dimarts a la seu d'EH Bildu al Parlament de Navarra, la portaveu del partit, Laura Aznal, ha expressat la seva preocupació per la "guerra de càrrecs" entre el PSN (Partit Socialista de Navarra) i Geroa Bai durant les negociacions per establir el pròxim govern foral. Aznal ha destacat que estan en joc el futur de la gent i de Navarra, i ha emfatitzat la importància de respectar el mandat democràtic expressat per les urnes, que mostra el rebuig a un govern de dretes i la seva influència en les polítiques públiques. Per aquest motiu, ha obert la porta a donar suport als socialistes i "desbloquejar" la situació, evitant un govern de dretes. En aquest sentit, la portaveu ha anunciat que es farà una consulta a la militància per ratificar la decisió de dunar suport als socialistes.

La representant d'EH Bildu ha emfatitzat el compromís de la seva coalició per evitar que les forces de dreta "determinin el futur de Navarra" i ha fet una crida a actuar amb responsabilitat en la cerca de majories progressistes alternatives. Aznal ha anunciat la seva disposició a "desbloquejar" la situació en les negociacions i fer tot el possible per complir amb el mandat democràtic. A més, ha expressat la seva voluntat de considerar el vot d'EH Bildu en la investidura de María Chivite, la candidata del PSN, amb la finalitat d'avançar cap a una legislatura que "atengui les necessitats de la ciutadania".

La portaveu d'EH Bildu ha destacat que la investidura "és crucial" per al desenvolupament d'una legislatura centrada "en garantir els drets dels ciutadans i l'enfortiment dels serveis públics". Ha reiterat la importància d'entaular converses amb tots els grups progressistes per aconseguir acords que impulsin "el progrés i el benestar" social a la regió. Aznal ha subratllat que la ciutadania navarresa "no comprendria" una repetició electoral, ja que existeixen possibilitats per formar majories alternatives. En aquest sentit, ha reafirmat el compromís d'EH Bildu per a evitar una repetició dels comicis i treballar en la formació d'un govern que reflecteixi els desitjos de la ciutadania.

La consulta a la militància anunciada per EH Bildu és un pas important en el seu procés de presa de decisions, demostrant el seu compromís amb la participació democràtica i l'escolta activa de les seves bases. Aquesta consulta podria exercir un paper crucial en la definició de la postura final de la coalició respecte a la investidura de María Chivite i la conformació del Govern foral. La situació política a Navarra està generant expectació i s'espera que les negociacions entre els diferents partits s'intensifiquin en els pròxims dies.