Luis Garicano va ser un dia el gurú econòmic de Ciutadans, quan el partit taronja passava pel seu millor moment. De fet, va ser ell l'encarregat de elaborar els plans econòmics del partit liderat llavors per Albert Rivera a les eleccions del 2015 i 2016. Ara, enmig de la crisi protagonitzada per Inés Arrimadas, que tot apunta que no seguirà al capdavant de la formació després de la seva renovació el mes de gener que pot incloure, fins i tot, un canvi de nom, també ha abandonat el vaixell. Després de set anys al partit, es va donar d'alta el 2015, i mesos després de renunciar al seu escó com a eurodiputat a l'estiu (va arribar a ser vicepresident del grup dels liberals Renew Europe), ara s'ha donat de baixa del partit. Segons informa Voz Pópuli, tot i que des del PP descarten la seva incorporació immediata, el perfil d'aquest economista reputat els interessa i podria sumar-se a l'equip de Feijóo, acabant d'enfonsar a Inés Arrimadas. De fet, la seva baixa ha trigat mesos a arribar, ja que Garicano està desvinculat del projecte des que va renunciar a l'escó com a eurodiputat. 

Ara, quin podria ser el seu destí? Tot i que en abandonar Brussel·les va posar rumb als Estats Units, com a professor a la universitat de Columbia, sembla que tot plegat apunta que podria tornar en els pròxims mesos a la política espanyola, canviant de partit, del taronja al blau. Garicano té molta relació amb els eurodiputats populars, especialment Estaban González Pons, especialment en els últims mesos. Això xocaria amb les seves pròpies paraules, quan va assegurar a l'estiu en una entrevista a El Confidencial que la seva vocació sempre ha estat la universitat i que el seu pas per la política era temporal. "Això no vol dir que deixi de pensar en les polítiques públiques, en idees. En com millorar l'educació, la formació... però no des de la política activa", assegurava llavors. Cal tenir en compte que Garicano no seria el primer, ni l'últim, en passar de Cs al PP enmig d'aquesta crisi del partit d'Arrimadas: aquest moviment s'ha intensificat especialment en els últims mesos a Andalusia, on Ciutadans va perdre tota la representació i els seus càrrecs han estat recol·locats per Juanma Moreno. Amb tot, també hi ha hagut casos contraris, com ara el de José Ramón Bauzà: l'expresident balear va abandonar el PP per les seves polítiques massa "tèbies" contra el català i es va sumar a Ciutadans, partit pel qual encara és eurodiputat. 

"Tota la sort del món" a Ciutadans 

En la mateixa entrevista, Garicano va dedicar "tota la sort del món" al seu ara ex partit, assegurant que el fet que la formació s'estigui reformant no tenia res a veure amb la seva decisió de renunciar a l'escó d'eurodiputats. Segons defensava llavors, aquesta estava únicament motivada pel fet de tornar a la vida acadèmica a la universitat de Colúmbia. Sobre la crisi que ha deixat tocat i gairebé enfonsat a Cs, assegurava que des de Brussel·les la va viure amb certa distància i deixant clar que no va entrar a l'Executiva del març del 2020, en què es va configurar la direcció del partit després de la dimissió de Rivera amb la intenció de concentrar-se en el seu càrrec a Europa. Llavors també va titllar la decisió d'Albert Rivera de no negociar amb el PSOE després de les eleccions del 29 d'abril del 2019, va ser "una tragèdia per Espanya".