L'actual presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, deixarà la direcció del partit al gener, quan se celebrarà una assemblea que s'emmarca dins el procés de refundació del partit i que servirà per ratificar l'aprovació d'algunes mesures d'urgència com els canvis en el sistema de direcció que afectaran Arrimades. Els mals moments que travessa el partit taronja des de les darreres eleccions generals de l'estat han fet que els seus actuals dirigents prenguin mesures per tractar de revertir la situació. Una d'aquestes mesures, i segurament la més important, serà la nova estructura directiva de l'organització. Des de gener la direcció es dividirà en dues branques diferenciades i es crearà una direcció bicèfala. La primera d'aquestes dues branques serà la direcció política del partit, i l'altra serà la direcció interna, que segurament estarà ocupada per algun integrant més allunyat de la primera línia política. 

La nova estructura del partit prevista per la direcció, que allunya als principals líders polítics de les funcions internes i que haurà de ratificar la mateixa assemblea de gener, segueix el model d'altres formacions de l'àmbit liberal europeu, i tracta d'aproximar-se també a la del PNB. La figura del president del partit, que ara ocupa Arrimadas, desapareixerà com a tal, i les seves funcions en l'organització interna les assumirà un director, coordinador o secretari general, el nom del càrrec no està decidit, qui estarà al capdavant d'un òrgan coral executiu. Arrimadas aspirarà únicament a liderar la part política del partit, en la qual s'enquadraran altres dirigents com Edmundo Bal o Guillermo Díaz.

La solució bicèfala ha estat escollida per una majoria de la militància durant el procés de refundació que duen a terme, mentre que els afiliats han mostrat més discrepància i amb opinions molt dividides sobre altres qüestions principals de la refundació, entre elles la possibilitat d'un canvi de nom del partit, una mesura radical que no se sap si tindrà recorregut o quedarà en paper mullat. El que és ben segur, però és que Inés Arrimadas es desprendrà d'una bona part de les seves funcions internes per centrar-se a recuperar la confiança política dels votants en Ciutadans.

La caiguda de Ciutadans

És ben sabut que el partit taronja està passant pel seu moment més crític des de la seva fundació. Per aquest motiu s'han plantejat una sèrie de mesures per tractar de fer una rentada de cara a la formació. Aquestes mesures, dissenyades des de l'actual direcció del partit, hauran de ser ratificades pels militants durant l'assemblea que es farà al mes de gener. Dins la caiguda de Ciutadans s'hi emmarquen successos com la guerra interna del partit a Barcelona, que ha acabat amb diverses dimissions del partit. La desfeta també es va fer notar a Andalusia, quan Juan Marín, exvicepresident de la Junta i màxim exponent dels taronges a Andalusia, va acceptar un càrrec ofert públic ofert per l'actual president, Juanma Moreno, del PP, i es va deslligar del seu antic partit, Ciutadans.