Junts per Catalunya va celebrar unes eleccions internes al partit en els seus tres corrents ideològics: l'espai d'esquerres, el liberal i el socialdemòcrata. La diputada i vicepresidenta del Parlament, Aurora Madaula, ha sigut la més votada en el corrent d'esquerres, l'exconseller i parlamentari Ramon Tremosa el de l'espai liberal i la Cristina Casol, diputada per Lleida, la més votada en els socialdemòcrates.

La parlamentària Casol i l'exconseller Tremosa han sigut els dos candidats més votats. Casol amb 135 vots i en Tremosa amb 155, seguit de molt a prop del diputat Joan Canadell amb 151 vots. El reglament intern exposa que un cop presentades les candidatures s'escollirà l'executiva de cada espai ideològic, un comitè de set persones amb president, vicepresident i secretari. També la creació d'una Comissió Coordinadora dels Corrents per la intercomunicació de les diferents ideologies de cada grup, els encarregats seran els seus presidents. En aquest cas Casol, Tremosa i Madaula.

Amb aquestes noves comissions el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, busca unificar el partit que des de la seva creació es va presentar com un garbuix d'ideologies amb un front comú, la independència de Catalunya. Junts per Catalunya recull moltes ideologies polítiques i amb les noves Comissions Coordinadores es tractarà de teixir ponts entre aquestes perquè existeixi una millor relació entre els militants i simpatitzants amb la cúpula forta del partit i la seva presa de decisions. 

Poca participació

Tot i això, la participació en aquests espais ha sigut més aviat minoritària tenint en compte que la formació té ara aproximadament uns 6.000 militants, segons dades del partit: a l'espai socialdemòcrata s'han apuntat 736 persones, al liberal 555 i al d'esquerres 394. Així doncs, el principal corrent ideològic de JxCat és ara el socialdemòcrata.

Tremosa va treure el 87,08% dels vots, seguit dels també diputats Joan Canadell (84,83%) i Glòria Freixa (74,72%). En el cas dels socialdemòcrates, la més votada va ser la diputada per Lleida Cristina Casol (76,27%), seguida de l'ex alt càrrec d'Interior Manel Pardo (51,41%) i el militant Emili Canalís (49,72%). Pel que fa a les esquerres, Madaula va obtenir el 74,26% dels vots, seguida del militant Oriol Izquierdo (61,39%) i Josep Lluís Martínez (51,49%).

Junts i els pressupostos

Falten poc perquè finalitzi el termini per presentar esmenes a la totalitat al projecte de pressupostos de l'Estat. De moment, el govern espanyol no mou fitxa, però sí que ho fan les formacions independentistes. Aquest mateix dijous al matí s'ha reunit, de forma extraordinària, l'executiva de Junts. I han fet arribar a la Moncloa cinc condicions per facilitar-ne la seva tramitació la setmana que ve al Congrés dels Diputats. De la reunió hi han participat els portaveus al Congrés i al Senat, Míriam Nogueras, així com el conseller Jaume Giró, també molt implicat en les converses.

Així, les condicions de Junts per negociar els comptes espanyols són cinc: mantenir els fons covid a les comunitats autònomes, una gestió territorialitzada dels fons europeus de recuperació, mecanismes per garantir el compliment de les inversions, el blindatge del català a la llei audiovisual estatal i el traspàs de Rodalies.

Imatge principal: Ramon Tremosa en un acte de Junts