El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, ha assegurat aquest diumenge que les paraules del president d'ERC, Oriol Junqueras, sobre l'absència del seu partit a la taula de diàleg "no ajuden la unitat de l'independentisme". "Hem estat vetats" a la taula de diàleg, ha afirmat en una piulada. Segons Sànchez, alguns incomoden "perquè ni amnistia ni autodeterminació seran el motiu del diàleg". "No enganyem i, sobretot, no ens enganyem", ha afegit.

tuit jordi sanchez resposta oriol junqueras

En una entrevista al Diari Ara, Junqueras ha dit que és "paradoxal" que JxCat no designi consellers per ser a la negociació amb el govern espanyol. Segons el líder d'ERC és il·lògic que el govern espanyol, que segons ell mostrava reticències sobre aquesta trobada, acudeixi a la taula mentre que "els qui volien seure ara no ho fan". "Moltes vegades la confrontació més útil és la que posa en un compromís més gran a l'interlocutor i la millor manera de confrontar ara amb el govern espanyol és precisament la taula de diàleg, perquè és el lloc observat per la comunitat internacional", ha manifestat.

Després que Junts no assistís a la trobada entre executius al setembre, Junqueras ha reclamat al partit que designi representants entre els seus membres del Govern perquè participin en la pròxima reunió de la taula, i està convençut "que moltes persones de Junts del Govern comparteixen aquesta visió". A més, ha reiterat que "la solució a un conflicte polític complex mai no és unilateral" i que una estratègia multilateral sí permetrà aconseguir la independència, que no es podrà fer efectiva sense el reconeixement internacional.

Tot i que Junqueras veu "molt difícil" un acord amb el govern espanyol en dos anys sobre autodeterminació i amnistia, ha subratllat que les taules de negociació "es fan entre aquells que defensen coses que són diametralment oposades". "L'estat espanyol ha de tenir el rècord de països que s'han independitzat d'ell, malgrat que havia dit que era impossible", ha dit.

Aprovar una llei de l'audiovisual que vetlli pel català

Respecte a l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a l'any 2022, Junqueras ha considerat que "és el govern espanyol qui ha de decidir si vol fer les coses bé o malament", i en funció d'això ERC decidirà si els hi dona suport, com va fer amb els anteriors. El president d'ERC ha condicionat el suport dels republicans als PGE a l'aprovació de mesures com una llei de l'audiovisual que protegeixi i promogui l'ús del català.

Sobre els Pressupostos de la Generalitat, ha reafirmat l'aposta d'ERC d'acordar els comptes amb Junts i la CUP per la majoria parlamentària sustentada en l'acord de legislatura, i espera que "aquestes formacions treballin en aquesta mateixa direcció".