La líder d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha argumentat que ERC no hagi presentat una esmena a la totalitat del projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) és "una manera de reconèixer que són uns bons pressupostos" per Catalunya.

Albiach ha valorat positivament el gest d'ERC: "Valorem el gest que ha fet ERC". També  ha posat en valor que EH Bildu i el PNB tampoc hagin presentat una esmena a la totalitat dels comptes per fer la farina plana en la primera votació al Congrés dels Diputats. En declaracions als periodistes aquest dissabte a Sitges, Albiach ha instat a Junts i a la CUP a asseure's a negociar, perquè segons ella, són els "millors" que ha tingut Catalunya en l'última dècada.

ERC i els pressupostos

Esquerra Republicana ha decidit no registrar l'esmena a la totalitat als pressupostos de l'Estat, a diferència de Junts i la CUP. Després d'unes intenses negociacions amb el govern espanyol, els republicans han arrencat acords en dos àmbits: compliment dels compromisos contrets en el passat i quotes per al català a la llei audiovisual estatal. Si bé s'ha felicitat per l'entesa, el portaveu Gabriel Rufián també ha advertit que això és només l'inici de les negociacions. De moment, els comptes seran tramitats al Congrés la setmana que ve amb els vots d'ERC, el PNB i EH Bildu.

Per una banda, ERC ha acordat el govern espanyol el compliment de tres compromisos contrets en el passat. En primer lloc, “la plena transferència immediata” de les beques a la universitat, per un valor de 18 milions d’euros. En segon lloc, continuar treballant per al traspàs de la gestió de l’ingrés mínim vital, com també ha acordat el PNB en aquesta negociació. Finalment, s’ha pactat invertir en cooperació i l’establiment d’un corredor humanitari.

La llei audiovisual

Per altra banda, s’ha tancat que la futura llei audiovisual estatal inclourà quota per a les llengües cooficials de l’Estat. El percentatge no s’ha tancat, però Gabriel Rufián ha explicat que s’acordarà de forma conjunta i els republicans duran la batuta, amb la col·laboració de les formacions basques i gallegues. “Hi haurà quota i la fixarem nosaltres. Si s’aprova serà amb l’OK d’ERC”, ha subratllat el portaveu d’ERC en roda de premsa des del Congrés. "Ens juguem un sector industrial sencer, 26.000 llocs de treball", ha advertit un cop més. Es tancarà abans del 31 de desembre, quan finalitza el termini de Brussel·les.

Amb aquests dos fronts acordats, Gabriel Rufián ha deixat clar que aquesta és només la "primera fase" de la negociació pressupostària, els mínims per a facilitar la tramitació dels comptes públics espanyol. A partir d'ara, els republicans posaran damunt la taula "reivindicacions socials molt fàcils d'assumir per un executiu progressista", sense donar més pistes.

Imatge principal: Jéssica Albiach ACN