El major, Josep Lluís Trapero, ha demanat comparèixer al Parlament per explicar els dispositius policials que s'han fet des del 16 de febrer, quan van començar les protestes per la detenció i empresonament de Pablo Hasél, però el Govern no l'ha autoritzat, segons ha pogut saber ElNacional.cat. Ho ha revelat avui durant la reunió amb els 200 comandaments del cos que s'ha fet al complex central d'Egara.

Trapero va fer la petició per comparèixer per voluntat pròpia el 23 de febrer, dimarts passat, però el Govern va dir que no. Va utilitzar un tema de forma com a excusa. Amb el Parlament en funcions, quan s'ha de comparèixer davant la Diputació Permanent, el tràmit és un altre i no hi acostumen a comparèixer càrrecs tècnics.

La compareixença la farà, per tant, només el conseller d'Interior, Miquel Sàmper. Està fixada per a demà a la tarda i tindrà una resposta estrictament política, que s'espera que sobrepassi els detalls tècnics que el cos dels Mossos d'Esquadra haurà de preparar perquè els expliqui el conseller, en comptes d'explicar-se a través del seu major.

Les explicacions de Trapero, si l'haguessin deixat, haurien arribat en mig del debat sobre si cal o no modificar el model d'ordre públic i com fer-ho. Un extrem que està de ple en les negociacions per a la formació del nou Govern i que des del primer dia s'ha posat sobre la taula com un dels principals esculls a resoldre. En un primer moment tots es van posicionar, fins i tot, a denunciar intervencions dels Mossos que estaven encara sent investigades. Ara es vol una calma tensa per trobar un principi d'acord que permeti a ERC tancar el primer capítol per al pacte de govern amb la CUP. Entre els dos partits s'han acceptat i desmentit diverses propostes com ara la de la moratòria per a la utilització de les bales de foam o la retirada de la defensa jurídica als mossos que tinguin casos per presumpta mala praxi.

Tot plegat, un capítol més que agreuja la situació i malestar intern dels Mossos d'Esquadra, que fa 15 dies van donar un toc d'atenció als partits que van posar el cos al mig de la investidura. 

Blindar-se d'ingerències

Mentrestant, avui els comandaments s'han reunit per segon cop per analitzar tota l'evolució de les protestes i el dispositiu després d'intentar blindar-se fa 10 dies del debat polític. En la primera reunió van decidir estar al marge d'ingerències polítiques i blindar-se. I és que el debat públic sobre l'actuació dels Mossos va fer esclatar el cos per dins

El corrent d'opinió intern apuntava cap a una vaga encoberta que deixaria el cos sense efectius arran d'una cadena de baixes. Els mossos no tenen dret a vaga i els sindicats no ho poden avalar, però és un secret a veus. La circumstància uneix agents, comandaments i sindicats en una situació inèdita fins ara.

Al cos no va agradar l'actitud "pueril" que va tenir el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, en la roda de premsa de dimecres, quan va "pregar" que les manifestacions que estaven previstes per al vespre no fossin violentes. Creuen que el conseller hauria hagut de dir que si eren violentes, els Mossos actuarien amb contundència.