Es van conjurar per fer pinya i així és. Els Mossos d'Esquadra s'han blindat del debat polític i aquest matí han fet una nova reunió de comandants. 200 caps de diferents rangs del cos s'han reunit amb el major, Josep Lluís Trapero, per analitzar aquests dies d’aldarulls, continuar treballant la resposta policial i afrontar la seva evolució.

Han parlat la cúpula del cos, els serveis implicats i també comandaments del territori.

I en un moment de la reunió s'ha fet un aplaudiment en reconeixement als 17 mossos de Vic, a la resta de mossos que han resultat ferits, als policies locals de Lleida que van ser atacats i al guàrdia urbà de Barcelona que va haver de fugir de la furgoneta que volien cremar dissabte.

 

"L’aplaudiment també incloïa les persones que han resultat ferides en els aldarulls dels últims dies", diuen els Mossos d'Esquadra en un comunicat que han fet públic després de la reunió.

El major Josep Lluís Trapero ha reunit els 200 comandaments del cos en una nova reunió d'anàlisi de les protestes que continuen des de la detenció i empresonament de Pablo Hasél.

Les convocatòries i els incidents no cessen, i s'ha arribat a un punt de més violència. Si l'atac a la comissaria de Vic va ser un toc d'atenció, l'incendi de la furgoneta de la Guàrdia Urbana dissabte, amb un policia dins, ha fet saltar totes les alarmes. Tant Interior com l'Ajuntament diuen que la col·laboració policial és immillorable. Però avui els comandaments que han de dirigir els dispositius i els que estan sobre el terreny s'han reunit per analitzar els fets i l'evolució de les protestes.

Trapero ha convocat 200 comandaments. Han parlat la cúpula, els serveis implicats i s'ha escoltat el territori. La reunió s'ha fet a Egara, el complex central dels Mossos d'Esquadra a Sabadell.

Fer pinya

És la segona reunió de gran format que es fa amb motiu de les protestes posteriors a la detenció i empresonament de Pablo Hasél. La primera va ser el 19 de febrer, en la qual el cos es va conjurar per blindar-se d'ingerències polítiques. En aquella ocasió els comandaments van fer un bloc compacte sobre possibles ingerències polítiques. El debat sobre el model d'ordre públic, les seves actuacions aquests dies en les protestes per l'empresonament de Pablo Hasél i el cansament del cos, que va arrossegant malestar des del referèndum de l'1-O, ha topat ara amb les negociacions per a la investidura en què el debat polític els ha tornat a posar al centre. En joc, el model d'ordre públic, que ha entrat de ple en les negociacions per fer govern entre ERC i CUP.

 

reunió comandaments Mossos

Després d'uns primers dies convulsos amb el cos al límit, la darrera setmana s'ha rebaixat la tensió. La darrera reunió convocada pel major Josep Lluís Trapero amb els màxims comandaments del cos, amb tots els comissaris i intendents, va servir per "fer pinya", segons fonts coneixedores de la reunió. Hi va haver "molta unitat". Els comandaments van tancar files amb els antiavalots, es va defensar i avalar l'actuació de les unitats d'ordre públic al carrer aquests dies, Brimo i Arro, i es va destacar la feina que estan fent a tot el territori. 

Com avui, Trapero va obrir torn d'intervencions entre els comandaments. Fins a 15 mans es van aixecar i van intervenir en la reunió, on es va constatar la necessitat que els comandaments estiguin més a prop de la base, més al costat dels agents, per donar-los el suport que no estan trobant aquests dies de la cúpula política.