Dues hores i mitja de reunió entre els comissaris i intendents dels Mossos d'Esquadra per fer un bloc compacte sobre possibles ingerències polítiques. El debat sobre el model d'ordre públic, les seves actuacions aquests dies en les protestes per l'empresonament de Pablo Hasél i el cansament del cos que va arrossegant un malestar des del referèndum de l'1-O ha topat ara amb les negociacions per a la investidura on el debat polític els ha tornat a posar al centre.

El cos està al límit, com explicava aquest mateix diari hores abans que esclates tot per dins, i es vol blindar. La reunió d'avui convocada pel Major, Josep Lluís Trapero, que ha aplegat els màxims comandaments del cos amb tots els comissaris i intendents ha servit per "fer pinya" segons fonts coneixedores de la reunió. Hi ha hagut "molta unitat". Els comandaments han tancat files amb els antiavalots, s'ha defensat i avalat l'actuació de les unitats d'ordre públic al carrer aquests dies, Brimo i Arro, i s'ha destacat la feina que estan fent a tot el territori.  Ningú ho dubtava, Aquest cop el problema no està dins el cos. Està fora.

Trapero ha obert torn d'intervencions entre els comandaments. Fins a 15 mans s'han aixecat i han intervingut a la reunió on s'ha constatat la necessitat que els comandaments han d'estar més a prop de la base, més al costat dels agents, per donar el suport que no estan trobant aquests dies de la cúpula política.

Aïllar-se dels polítics

Es volen aïllar del silenci i del soroll. "No ens poden condicionar", diuen fonts de la reunió, fent clares referències a les negociacions per a la investidura que s'estan fent aquests dies i que sembla que volen posar els mossos i la seguretat pública al centre del debat per tancar un acord de govern. I en aquest sentit del no condicionament, els comandaments defensen que si cal fer servir els projectils de foam, s'argumentarà i es demana que se'ls autoritzi.

Les exigències de la CUP,  per una banda; el fet que Aragonès ja hagi apuntat que Junts per Catalunya no tindrà Interior, el comunicat d'ahir de Junts per Catalunya donant per fet que la noia que va perdre un ull va ser per l'actuació dels mossos, i la pressió per la reforma del model d'ordre públic, està tensant també el cos.

Durant la reunió s'ha abordat també el debat del model d'ordre públic, coincidint que cal que sigui un model que s'ha de debatre en el Parlament, al Govern i amb la societat. Fonts del departament apunten a ElNacional que és evident que cal una reforma del model perquè la societat ha canviat i el nivell i motius de les protestes al carrer, també.

La cúpula operativa dels Mossos d'Esquadra amb Trapero al capdavant ha tancat la reunió revalidant el mateix esperit de servei a la societat de sempre.