La restitució del major Josep Lluís Trapero al capdavant dels Mossos d'Esquadra ha arribat a la premsa alemanya. El setmanari Der Spiegel, el més important del país, ha explicat que és un cas de restitució després dels cessaments que va imposar a la Generalitat el govern espanyol amb l'aplicació del 155.

Der Spiegel no amaga la paradoxa que va simbolitzar Trapero: "Es va convertir en un heroi després dels atacs terroristes de Barcelona i poc després la Justícia el va perseguir", assenyala. 

"Tot just unes setmanes abans de l’escalada del conflicte d’independència, Trapero es va convertir en un heroi a tot Espanya per la investigació dels atacs terroristes de Barcelona l’agost del 2017. Després del referèndum d'independència, aquest home de 54 anys va ser destituït del càrrec el 28 d’octubre del 2017 pel govern central de Madrid, que va situar Catalunya sota una administració forçada en aquell moment", recorda.

Der Spiegel

"Catalunya: Trapero altre cop al capdavant de la policia", titula Der Spiegel

Segons la revista, el cap de la policia catalana va ser acusat de col·laborar amb els dirigents independentistes al voltant del president Carles Puigdemont, que va ser cessat al cap de poc, per fer possible el referèndum inconstitucional. "El van amenaçar amb una pena de presó de fins a 15 anys si era condemnat. L'absolució, en canvi, l'ha permès tornar al despatx", diu.

Der Spiegel recorda que Trapero ha recuperat el càrrec reconeixent errors, i diu que ha passat tres anys "durs i dolorosos".

Amb un parlament de 7 minuts, Trapero ha agraït en un acte al complex Egara dels Mossos a Terrassa (Vallès Occidental), "eternament" la feina de Ferran López, Miquel Esquius i Eduard Sallent, que han comandat el cos els darrers tres anys, els tres anys més durs per als Mossos, en què el mateix Trapero ha admès que hi ha hagut una pèrdua de confiança de la societat.

El major ha entonat el mea culpa i ha admès errors. "La meva defensa del cos no va ser ben entesa. Va provocar relacions personals que es van complicar", ha dit fent clares referències a la tensió que hi va haver els dies previs a l'1-O amb els comandaments de la Guàrdia Civil, el CNP i Diego Pérez de los Cobos, enviat de l'estat espanyol per coordinar les policies. De fet, aquest mateix matí Trapero ha trucat ja als responsables dels cossos i forces de seguretat de l'Estat, tant de Barcelona com de Madrid, a qui ha anunciat la seva visita propera i de qui ha rebut, ha dit, una molt bona resposta.

Trapero també ha deixat clar que vol treure del focus mediàtic el cos dels Mossos d'Esquadra, i sobretot, del debat polític. "Crec en la rendició de comptes i la transparència. Però hem d'estar fora del focus mediàtic per qüestions que no són pròpies del cos policial".