Josep Lluís Trapero ha tornat. Completament restituït com a major i cap del cos dels Mossos d'Esquadra, s'ha reunit aquest matí amb tots els comissaris i ha comparegut amb el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, al cor del complex central Egara, a Sabadell.

Amb un parlament de 7 minuts, ha agraït "eternament" la feina de Ferran López, Miquel Esquius i Eduard Sallent, que han comandat el cos els darrers tres anys, els tres anys més durs per als Mossos, en què el mateix Trapero ha admès que hi ha hagut una pèrdua de confiança de la societat.

El major ha entonat el mea culpa i ha admès errors. "La meva defensa del cos no va ser ben entesa. Va provocar relacions personals que es van complicar", ha dit fent clares referències a la tensió que hi va haver els dies previs a l'1-O amb els comandaments de la Guàrdia Civil, el CNP i Diego Pérez de los Cobos, enviat de l'estat espanyol per coordinar les policies. De fet, aquest mateix matí Trapero ha trucat ja als responsables dels cossos i forces de seguretat de l'Estat, tant de Barcelona com de Madrid, a qui ha anunciat la seva visita propera i de qui ha rebut, ha dit, una molt bona resposta.

Trapero també ha deixat clar que vol treure del focus mediàtic el cos dels Mossos d'Esquadra, i sobretot, del debat polític. "Crec en la rendició de comptes i la transparència. Però hem d'estar fora del focus mediàtic per qüestions que no son pròpies del cos policial". 

I és que en la llista d'errors de Trapero hi ha la imatge que es va donar: "Vam donar una imatge del que el cos no estava fent".

"El cos és part de la meva vida"

Josep Lluís Trapero ha tornat a exercir de cap del cos després d'una reflexió personal i professional. I al final ahir va comunicar la seva decisió al conseller "perquè aquest cos és part de la meva vida. Tinc molt a fer".

El major ha pres la decisió després de valorar la seva tornada amb diferents comandaments: "He parlat amb comandaments i m'he sentit acompanyat en la meva decisió".

Els homes de Trapero

Hauran de passar encara uns dies per saber com queda configurada la nova prefectura. Però el major Trapero ja ha deixat clar que els seus homes de confiança i l'ex-comissari en cap Eduard Sallent, hi seran. Joan Carles Molinero, Ferran López i Miquel Esquius tindran "un lloc en l'estructura on les seves potencialitats es puguin aprofitar en benefici del cos policial".

Ferran López va haver d'assumir el comandament del cos durant el 155 per evitar que fos un comandament de la Guàrdia Civil qui agafés el control. Va estar en el focus mediàtic, però durant tota la seva carrera ha fet una feina silenciosa i durant els darrers tres anys ha estat clau en l'estratègia de la defensa judicial de Trapero.

Miquel Esquius va ser comissari en cap després que Miquel Buch destituís López, marcat pel 155. Esquius, però, va decidir deixar el càrrec l'estiu de l'any passat i Buch va nomenar Eduard Sallent. Un perfil completament oposat al de Trapero que ara també tindrà un lloc en la prefectura.