L'actuació dels Mossos i del major Trapero en la preparació i el desenvolupament del referèndum de l'1-O està en l'ull de mira de la premsa. Les portades més cridaneres de la premsa espanyola i catalana destaquen aquest tema. Tant El Mundo com El Periódico de Catalunya obren amb això i, sens dubte, fan preveure un judici exemplzritzant per als comandaments dels Mossos.

elmundo180916

El Mundo obre amb el que presenten com a una exclusiva basada en la filtració de les converses creuades entre els Mossos d'Esquadra l'1 d'octubre i els dies anteriors i que fa poc van ser lliurades a la Guàrdia Civil. El diari madrileny ofereix dades de l'informe de la Guàrdia Civil per apuntar que Trapero va frenar l'acció de l'Estat l'1-O i concloure que "la força autonòmica va col·laborar amb el cop". Acaba l'article preveient que Trapero serà jutjat per rebel·lió, com Puigdemont, Junqueras o Forcadell.

el periodico 180916

La mateixa filtració de la Guàrdia Civil ha arribat a El Periódico, que en portada també apunta que "el Govern català va usar informació dels Mossos per controlar la Guàrdia Civil". A l'interior se centren en les comunicacions entre els Mossos i els alts càrrecs de la Generalitat corresponents al dia 19 de setembre, amb el registre d'Unipost, i al dia 20, amb l'entrada a les conselleries. I fins i tot incorpora una peça, amb material de les mateixes filtracions, que critica que els Mossos pentinessin el despatx de Forcadell a la cerca de micròfons o intentessin garantir la protecció dels líders independentistes.

elpais.180916

El País, que sembla ser que no rep les filtracions de la Guàrdia Civil, a la portada menciona una entrevista a Meritxell Batet, ministra d'Administracions Territorials, que apunta que "Seria més fàcil fer política a Catalunya sense presos". Però el tema estrella de la portada és el de les vendes  d'armes espanyoles al Yemen. L'ABC, en canvi, dedica la portada sencera al seu tema estrella, tot i que cada cop sembla més buit: la tesi de Pedro Sánchez.

larazon.180916

La Razón continua insistint en el tema dels llaços grocs. En aquest cas obren la portada amb "Les altres víctimes de la guerra dels llaços". Qui serien? Els pares de nens amb càncer, que usaven llaços daurats com a distintiu i que ara veuen que perden suports, sobretot al País Valencià i a l'Aragó. En alguns casos, els pares de nens amb càncer han estat increpats pel fet de dur llaços daurats. La culpa, de qui seria? No pas dels que increpen, sinó dels independentistes "que monopolitzen el llaç groc". "El llaç daurat és nostre", diu una mare entrevistada, amb el clar desig de monopolitzar el símbol.

elpunt avui.180916

El Punt Avui obre amb un article de Junqueras, en que aquest continua reivindicant el dret d'autodeterminació i afegeix que s'ha de debatre sobre el referèndum, perquè, si no, s'emprendrà "un camí sense sortida". En portada aquest diari també inclou un article amb una gran fotografia de l'acte de solidaritat amb Carme Forcadell a Sabadell. En breu, inclou una referència a les relacions entre JxCAT i ERC.

ara180916

L'Ara obre amb una portada en groc, amb un avançament dels escrits des de la presó del conseller Joaquim Forn. Escrits de la presó és un llibre publicat per Enciclopèdia Catalana i que ben aviat es podrà trobar a les llibreries.

lavanguardia.180916

També La Vanguardia recull en portada els escrits de la presó de Joaquim Forn, en que es destaquen les reflexions autocrítiques del conseller sobre com es va dur a terme el procés. Però la foto de portada es reserva per a la inseguretat que es viu al centre de Barcelona.