Puntuals, una hora i mitja abans de l'inici del judici, el major Josep Lluís Trapero i la intendent Teresa Laplana entraven a l'Audiència Nacional. Amb un tap important al control d'entrada on s'estan acreditant tots els periodistes, els dos acusats esperen amb la seva advocada, Olga Tubau. "Ens han dit que arribéssim d'hora perquè és el primer dia", diu una de les persones de l'equip que hi ha desplaçat a Madrid.

Els Mossos han desembarcat a la capital de l'estat espanyol. Van arribar ahir amb l'AVE de dos quarts de sis de la tarda. Al cotxe sis del tren compartien seient Tubau i Laplana. I al costat, Trapero. Amb ells, Ferran López i Joan Carles Molinero. Els que van ser el dos i el tres de Trapero quan van passar els fets i els que, juntament amb el major, van dissenyar el dispositiu del referèndum i després el pla per detenir els membres del Govern si arribava el cas.

Trapero i López tenien assignat Carles Puigdemont. Però l'ordre no va arribar mai. I, de fet, mai es va escriure el pla, que és peça central entre les proves que es presenten al judici.

López i Molinero ja són a Madrid. Han acompanyat aquest matí fins a l'Audiència Nacional, a l'edifici de San Fernando de Henares, Trapero i Laplana, però després han tornat a marxar cap a l'hotel, a Madrid. No poden entrar en el judici perquè compareixen com a testimonis. I no poden saber res del que passi dins la sala. Tot i que en ple segle XXI, amb les noves tecnologies, la retransmissió del judici en directe i els minut a minut dels digitals, la mesura no té cap mena de sentit.

Qui sí que estarà dins la sala és el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent. Ha arribat abans que el mateix Trapero a l'Audiència Nacional i seguirà el judici des de l'espai de públic.

Eduard Sallent Mossos - ACN

La comitiva dels Mossos no té cap mena de contacte amb la que va ser la cúpula política. Ahir, a l'andana de l'estació d'Atocha, policies i polítics no es van creuar ni les mirades.

Pere Soler i César Puig estan en hotels diferents. I avui també han arribat per separat.

Per recomanació de les defenses, han decidit separar la línia política de la policial i això farà que ni tant sols els membres del Govern vinguin cap dia al judici. Avui el suport s'ha traslladat en forma de tuit.