L'interrogatori de Josep Lluís Trapero ha pujat d'intensitat a la tarda. El major ha dit que se sentia "molt incòmode" amb la posició que tenia el Govern i les accions que s'estaven plantejant. "Vaig deixar clar on estava el cos", ha explicat al fiscal Miguel Ángel Carballo. Trapero ha volgut deixar clara la seva distància ideològica amb els plans del Govern i ha dit que així ho va "comunicar diversos cops a Jané". De fet, Trapero ha exposat sense problemes els motius de la dimissió de Jordi Jané com a conseller i d'Albert Batlle com a director general de la Policia.

Segons el major, la "incomoditat" de tots dos amb l'executiu de Carles Puigdemont i el procés independentista i el fet de no rebre el suport dels seus superiors van fer que abandonessin els càrrecs. Jané plega, segons Trapero, pels "actes il·legals que estava proposant el Govern". 

 

 

La Fiscalia, durant el matí, ha centrat les preguntes al major dels Mossos d'Esquadra en el 20-S i ha deixat per a la tarda el referèndum de l'1-O. 

Trapero no es casa amb ningú i no ha tingut problemes a dir que no estava d'acord amb el procés independentista que estava tirant endavant el Govern i les accions que estaven planificant i que podien constituir un delicte. De fet, ha titllat de "barbaritat" la declaració d'inici del procés del 9 de novembre del 2015, on constava "no supeditar a decisions de les institucions de l'estat espanyol". Segons Trapero, ell ja veia la possibilitat que fos delicte i que comportés imputacions: "Ho considero una barbaritat més de les que s'estaven fent i si constituïa un delicte, se'ls imputaria".

El major també ha explicat que va fer tot el que calia per evitar el referèndum: "Vam fer el que enteníem que manava aquella ordre judicial".

Els binomis

"Els binomis eren una part del dispositiu". Trapero ho ha repetit una vegada i una altra i ha explicat que "eren la resposta dels Mossos a una part d'un dispositiu conjunt amb tres cossos de seguretat".

Avui hem tornat a escoltar els objectius dels binomis. Calia controlar 2.200 centres de votació. Segons Trapero, "calia tenir ulls" en els 2.200 centres i per això es va dissenyar el dispositiu que a més prenia acta de la situació per enviar-ho a la jutgessa.

El major dels Mossos ha defensat l'estratègia del cos per evitar mals majors, amb càrregues policials, i ha qüestionat si hauria anat millor enviar les unitats d'ordre públic a 100 punts. De fet, allà on van anar els antiavalots de la Guàrdia Civil i del CNP hi va haver ferits i no va servir per impedir la votació perquè hi havia cens universal. "No ho vam poder preveure ni nosaltres ni ningú", ha dit tirant una indirecta molt directa als cossos i forces de seguretat de l'estat espanyol.

Segons el dispositiu pactat, havien de ser els Mossos qui havien de demanar reforços si hi havia incidències per activar la Guàrdia Civil i CNP.

Les disculpes del major

Josep Lluís Trapero ha demanat disculpes i ha admès l'error d'encarar-se al fiscal en cap de Catalunya quan el president del TSJC el cita a una reunió i se'l troba allà. "Reconec que equivocadament responc de la manera menys indicada", ha dit.

El major ho ha volgut deixar clar perquè ha tornat a repetir el missatge perquè no se li escapés al ministeri públic: "Em vaig veure violentat, no vaig estar encertat i reconec l'error".