Mig any després de començar a investigar la destitució de Josep Lluís Trapero com a cap dels Mossos d'Esquadra, el síndic de greuges considera que aquesta va ser correcta. A finals de març, el llavors Síndic Rafel Ribó va obrir una actuació d'ofici, que es va tancar fa pràcticament un mes, coincidint amb la destitució de Josep Maria Estela com a comissari en cap del cos, fet que va tornar a obrir la polèmica dins els Mossos i que va provar que alguns partits arribessin a demanar la destitució del conseller Joan Ignasi Elena. Concretament, Ribó va enviar una carta al titular d'Interior el 28 de març, demanant informació sobre els canvis a la prefectura i també al capdavant de la Comissaria General d'Investigació Criminal, per saber perquè s'havia destituït al major Trapero com a cap del cos, però ara, segons ha avançat RAC1, Ribó ha considerat que aquesta destitució va ser correcta. En la mateixa investigació es van voler esclarir els motius de la destitució de Toni Rodríguez com a responsable d'Investigació Criminal. 

La resposta del conseller Elena va arribar mes i mig després de rebre la carta del Síndic, amb un informe signat pel director general de la policia, Pere Ferrer, en el que es va tornar a emprar les mateixes paraules que va utilitzar el conseller en seu parlamentaria: es volia dotar la direcció d'una nova visió adaptada a les noves demandes de seguretat i interès general. Amb tot, per justificar l'intendent Rodríguez, no es va emprar el mateix motiu.  En tot cas, el Síndic, reiteren des de RAC1, no entra en cap cas a comparar què es va dir al Parlament i què li diu directament Interior, sinó que es limita a valorar les explicacions que li donen a ell. 

Un relleu molt premeditat al capdavant dels Mossos

No fa ni tan sols un any que Josep Lluís Trapero va ser destituït com a cap dels Mossos. Era el 20 de desembre de 2021, quan es va anunciar la decisió d'Interior i el relleu del Major al capdavant de la policia catalana, Josep Maria Estela, que també ha estat destituït del seu càrrec, tot i que va ser escollit per preparar el cos per als reptes del futur pensant en el 2030. Tot i que es va culminar el desembre de 2021, Interior feia mesos que preparava aquest relleu, després d'un distanciament entre el director general de la Policia i el major Trapero, que "anava per lliure", segons explicaven fonts del Departament. Des d'ERC, partit del conseller Elena, es va defensar aquesta decisió. La portaveu del partit, Marta Vilalta, assegurava que tot plegat no anava "d'afinitats, ni d'amb qui ets pots portar millor, sinó de reptes", i que des del partit respectaven i compartien la decisió.