El major Josep Lluís Trapero va enviar dues cartes al fiscal en cap de Catalunya i al president del TSJC posant-se a la seva disposició davant el que podia passar el 27 d'octubre al Parlament.

Encara amb el dubte de si es proclamarien eleccions o una DUI, i davant la imminent aplicació del 155, Trapero es va voler assegurar, i va voler assegurar el cos dels Mossos d'Esquadra, deixant clar que estaven al servei del compliment de la llei. 

I el mateix 27-O envia les cartes. "Ens posem a la seva disposició per a qualsevol ordre", diu l'escrit que avui Trapero ha explicat durant la seva declaració, donant a entendre que "qualsevol ordre" incloïa la detenció dels membres del Govern. Perquè, tal com ha explicat el major durant l'interrogatori: "No sabíem si era una prevaricació o què era allò".

 

 

"Vam pensar que ens podia arribar una ordre de detenció i vam pensar: 'Que no ens agafi això sense un pla'. I vaig encarregar un pla a Ferran López", ha exposat Trapero. L'encàrrec el fa a través d'un correu electrònic amb còpia als membres de la prefectura on s'especifica que cal activar les unitats especials i l'helicòpter.

 

 

Tot i que els Mossos estan sempre a disposició de les ordres de jutges i fiscals, la desconfiança que s'havia generat envers el cos policial va fer necessàries tant les cartes com les trucades que, també, va fer el major als responsables de la judicatura.

El mes de juliol del 2019, en plena instrucció judicial, Ferran López redacta el pla, a requeriment de l'Audiència Nacional, que fins aquell moment només coneixien el major Trapero, el mateix López i el número 3 de la prefectura, el comissari Joan Carles Molinero.

El pla preveia la detenció dels membres del Govern per part dels comissaris de la prefectura i el trasllat al complex central dels Mossos d'Esquadra a Egara, Sabadell, en helicòpter. Allà ja hi havia els despatxos dels comissaris preparats per tenir els detinguts que traslladaria el GEI a les dependències judicials si arribava el cas. També es van dissenyar diverses actuacions entorn del Parlament, com el tancament del parc de la Ciutadella. 

El pla de detencions es preparara 3 dies abans del 27-O, el 24 d'octubre. 

En l'informe que Ferran López redacta a requeriment de l'Audiència Nacional explicant el pla, concreta que per garantir la màxima discreció i evitar filtracions, es va decidir no "plasmar per escrit en cap document" com farien les detencions.

Trapero ha dit al fiscal que esperaven que la DUI "no tirés endavant" perquè, ha afirmat: "Com vaig dir ahir, em semblava una barbaritat". "Jo sempre vaig pensar que allò no succeiria", ha conclòs el major.