El Comitè d'Afers Jurídics del Parlament Europeu serà l'encarregat de resoldre el suplicatori del Tribunal Suprem contra els eurodiputats Carles Puigdemont i Toní Comín. Aquest òrgan parlamentari, integrat per 25 membres, haurà d'aprovar els pròxims mesos la proposta per aixecar o no la immunitat dels dos diputats, que haurà de ser votada per tota la cambra en sessió plenària. S'obre un procés que s'aventura llarg.

Elecció del ponent

El primer pas que haurà d'afrontar el comitè d'Afers Jurídics amb el suplicatori serà l'elecció del ponent i del seu ajudant per fer la proposta del comitè. Això podria passar el 27 i 28 de gener, data de la propera reunió de la comissió. El ponent i el seu ajudant hauran d'elaborar un informe que expliqui els motius pels quals s'ha d'aixecar o no la immunitat a Puigdemont i Comín.

Cada família política nomena al principi de la legislatura l'eurodiputat que serà el responsable de portar casos d'immunitat. Quan entra un suplicatori, els coordinadors del comitè trien entre aquests membres designats pels grups. Ho fan per ordre en funció del seu pes polític i dels dossiers que ja tenen entre mans. Queden descartats aquells que formen part del mateix grup polític o del mateix Estat que l'afectat.

L'eurodiputat pirata (Verds/ALE) i membre del comitè, Patrick Breyer, desconeix qui serà l'eurodiputat encarregat de gestionar el dossier, però aposta per trobar algú amb un perfil "neutral". D'entrada no podria ser cap socialista, perquè l'eurodiputat designat per portar casos d'immunitat és, precisament, l'espanyol Ibán García del Blanco. "Efectivament, hi ha una incompatibilitat, no es pot pertànyer ni al mateix grup ni al mateix país d'origen" dels afectats pel suplicatori", confirma el socialista.

Iban Garcia Blanco eurodiputat PSOE ACNL'eurodiputat Ibán García del Blanco. Foto ACN

Debat al comitè

Segons el reglament de l'Eurocambra, l'afectat tindrà l'oportunitat de ser escoltat pel comitè i de presentar la documentació que cregui rellevant. En la seva compareixença pot anar acompanyat d'un advocat que l'assessori o pot designar un altre eurodiputat perquè el representi. Un cop passada aquesta audiència, el comitè haurà de decidir sobre la proposta que se sotmetrà a una votació per majoria simple al ple del comitè. Fonts parlamentàries asseguren que aquest procediment serà a porta tancada. Després té lloc la votació al ple del Parlament. 

L'equip de Puigdemont i Comín pretén que el suplicatori es converteixi en un "judici al judici de l'1-O", i preveu que l'anàlisi que haurà de fer la cambra sobre la seva situació faci aflorar les irregularitats que, al seu parer, hi va haver en el procés del Tribunal Suprem. En aquest sentit, preveuen presentar un ampli ventall de documentació.

Eurodiputat Verds Patrick Breyer ACNL'eurodiputat dels Verds Patrick Breyer. Foto: ACN

Un procés que durarà mesos

En general, el comitè decideix en un parell de mesos sobre els suplicatoris, però hi ha hagut casos que s'han allargat més de mig any. Mentre partits com el PP i Ciutadans volen que el procés es porti amb celeritat i esperen tancar el dossier en dos o tres mesos, l'eurodiputat Breyer pronostica que trigarà entre tres i sis mesos, perquè el cas és "particularment rellevant i cal ser considerat amb cura".

Pel socialista García del Blanco, el suplicatori es pot allargar uns dos mesos, tot i que no es tracta d'una qüestió "matemàtica" i podria allargar-se més dependent del calendari de sessions i plens de la cambra.

Cau la immunitat, però no el mandat

En cas que el suplicatori prosperés i Puigdemont i Comín perdessin la immunitat, podrien seguir com a membres del Parlament Europeu, però haurien de fer front a l'euroordre belga. García del Blanco admet que mantindrien "els drets com a eurodiputats", excepte la immunitat, mentre que des de l'entorn dels independentistes recorden que l'aixecament només afectaria al seu procés judicial per la causa de l'1-O, però gaudirien encara de la resta de proteccions.

El socialista membre del comitè d'Afers Jurídics diu que "el normal" seria que en cas d'aixecament de la immunitat, el país on fossin Puigdemont i Comín en aquell moment els extradís a Espanya. Una opció, però, que no veuen tan clara des de l'entorn dels dos eurodiputats de Junts, que recorden que primer cal que l'Estat guanyi el suplicatori i que molts dels pronòstics jurídics espanyols no s'han complert a Europa. De fet, mentre no arriba la decisió sobre aixecar-li o no la immunitat, l'objectiu de Puigdemont és ara lluitar per garantir que el protegeixi per entrar, també, en territori espanyol —on Pablo Llarena li manté l'ordre de detenció.