L'Eurocambra ha anunciat aquest matí que dona inici a la tramitació del suplicatori demanat pel Tribunal Suprem espanyol per aixecar la immunitat dels eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín. Així s'ha fet saber davant del ple del Parlament Europeu tan bon punt s'ha posat en marxa aquest matí.

Com ja va avançar El Nacional.cat, Puigdemont i Comín van rebre ahir la carta del secretari general del Parlament en què se'ls comunicava que s'havia rebut la petició del Tribunal Suprem d'aixecar la seva immunitat com a europarlamentaris. La missiva avançava que així s'anunciaria al ple i que tot seguit s'enviarà a la Comissió d'Afers Jurídics.

L'anunci no l'ha fet el president de la Cambra, David Sassoli, que no era present a l'hemicicle, sinó una de les vicepresidentes, la polonesa Ewa Kopacz. De fet, quan s'ha donat a conèixer l'inici del procés, a les 9 en punt, l'hemicicle estava pràcticament buit, amb poc més d'una desena de diputats. Tampoc hi eren Puigdemont i Comín.

Des que divendres el jutge instructor Pablo Llarena va anunciar que demanaria el suplicatori, s'han incrementat les pressions de PP, Cs i Vox perquè la Cambra acceleri els tràmits. De fet, la petició s'ha activat en el darrer tram del ple que acaba aquest dimecres, a primera hora de la tarda.

Si no hagués estat així, no s'hauria pogut comunicar al ple fins a la sessió convocada a finals de mes, el dia 29, per abordar el Brexit.

Puigdemont i Comín van assumir el seus escons aquest dilluns. El ple d'aquesta setmana ha servit per constatar la tensió que la seva presència i la denúncia que fan dins de l'hemicicle de la repressió a l'Estat espanyol provoca entre els escons de PP, Cs i Vox.