El jutge d’instrucció belga ha decidit deixar en suspens el procés d’extradició del president Carles Puigdemont i del conseller Toni Comín perquè tenen immunitat en haver estat escollits membres del Parlament Europeu a les darreres eleccions, tal com va dictaminar el TJUE.

El jutge d’instrucció ha decidit suspendre el procediment. Era el tercer intent de la justícia espanyola, que de moment queda aturat fins que, arribat el cas, sigui el mateix Parlament Europeu qui els retiri la immunitat.

Segons han explicat a l'ACN fonts de la defensa, aquesta suspensió es mantindrà mentre siguin eurodiputats i gaudeixin d'immunitat, però es reactivaria en cas que el Tribunal Suprem demanés un suplicatori al Parlament Europeu i aquest els retirés la immunitat. Si això passés, no caldria emetre una quarta euroordre.

En aquest sentit, l’ordre europea de detenció i extradició que encara manté l’Estat espanyol contradiu obertament la normativa europea que reconeix la immunitat de Puigdemont i Comín.

La sentència del TJUE i la immunitat de Junqueras

El 19 de desembre passat, el Tribunal de Justícia de la UE va sentenciar que Oriol Junqueras tenia immunitat des del moment en què va ser proclamat càrrec electe al Parlament Europeu el 13 de juny. Aquesta decisió afectava també Puigdemont i Comín, que l'endemà de la sentència del TJUE van poder accedir al Parlament Europeu per recollir la seva acreditació com a eurodiputats.

El tribunal de Brussel·les va citar el 16 de desembre Puigdemont, Comín i Puig per decidir sobre la seva extradició i va decidir que esperaria a prendre una decisió fins que no llegís el dictamen del TJUE. El tribunal belga va citar els tres líders independentistes per al dia 3 de febrer. Un cop va aparèixer la decisió del TJUE sobre Junqueras, al cap de tres dies, el tribunal belga ha avançat la seva decisió i ha ratificat la seva immunitat.

Tot i això, el tribunal manté la vista prevista per al 3 de febrer pel conseller Lluís Puig, sobre qui també pesa una ordre d'extradició. 

En un tuit en anglès, el president Puigdemont ha celebrat aquesta decisió i ha exigit a la justícia espanyola que faci el mateix i alliberi el líder d'ERC, Oriol Junqueras: "Espanya ha d'actuar de la mateixa manera que Bèlgica i respectar la llei".