Al partit que jo represento li convindria fer eleccions ja. Si l’interès fos partidista, nosaltres seríem els més interessats a fer-les, i hem prioritzat les vides”. Així ho ha verbalitzat el president del Parlament de Catalunya i número tres a la llista d'ERC per a les pròximes eleccions, Roger Torrent. Les eleccions sí que es poden fer tenint en compte els protocols i les mesures. La qüestió és que no convenia fer-les per una qüestió de salut”. En una entrevista al Preguntes Freqüents de TV3, ha insistit, però que no creu "en aquesta dicotomia falsa entre salut i economia. Tot és molt més complicat”. “No hem de situar a la ciutadania en un debat intern entre la voluntat d’anar al col·legi electoral a votar i la por de contagiar-se. No fem partidisme; hi ha qui n’ha volgut fer”, ha insistit.

Qualsevol recurs "s'hauria de poder tombar"

Per altra banda, Torrent, creu que qualsevol recurs que es pugui presentar en contra de l'ajornament electoral a Catalunya "s'hauria de poder tombar". A més, ha subratllat que si la decisió es judicialitza, s'haurà de tenir en compte "l'aval jurídic i tècnic" perquè la vida dels ciutadans "està en joc". El president també ha parlat dels pròxims mesos i de l'escenari postelectoral. En aquest sentit, considera que l'independentisme s'haurà "d'entendre" a partir d'unes "bases noves".

Una decisió que el president del Parlament ha recordat que es va prendre amb gran consens per part de la resta de partits, menys el PSC, que es va "desmarcar incomprensiblement". "Esperaria que tingués més en compte criteris epidemiològics que electoralistes", ha lamentat Torrent referint-se al candidat dels socialistes i ministre de Sanitat del govern espanyol, Salvador Illa. De fet, Torrent ha remarcat que precisament el seu partit seria el primer interessat a mantenir el 14-F. "Si fos per les enquestes, ERC faria les eleccions ja, però el que hem prioritzat són les vides", ha defensat.

Una decisió que trasllada la jornada electoral al 30 de maig, una data en què Torrent s'ha mostrat convençut que es podrà dur a terme la cita. Malgrat tot, en tenir un escenari en el qual és complicat "fer previsions a mitjà termini", Torrent ha apuntat que la taula de partits tindrà una "continuïtat" i que es farà un seguiment del procés electoral segons l'evolució de les dades epidemiològiques.

Superar el 50% del vot independentista

Finalment, pel que fa a la situació que es pugui dibuixar un cop se celebrin les eleccions, Torrent coincideix amb JxCat en la necessitat de superar el 50% del vot independentista, però avisa que no es tracta d'una "condició definitiva". D'aquesta manera, creu que s'han de donar també altres condicions. Per això, considera que la campanya electoral pot servir precisament per contraposar propostes. "La nostra estratègia és fruit d'un procés de revisió del que va passar la legislatura passada, d'allò que vam fer bé i d'allò que no", ha matisat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
Eleccions? Quines eleccions?
Anàlisi Eleccions? Quines eleccions? Jordi Barbeta