El president del Parlament, Roger Torrent, ha fet saber al ple aquest dimecres al matí "de la impossibilitat de trobar un candidat o candidata per ser investit president de la Generalitat".

Torrent ha llegit la resolució en la qual constata que no li ha estat possible proposar cap candidat al ple després de reunir-se amb tots els grups parlamentaris durant els deu dies hàbils posteriors a la inhabilitació del president Quim Torra .

 

Amb la lectura d’aquesta resolució s’activa, doncs, el compte enrere per a la dissolució automàtica de la cambra catalana i la convocatòria d'eleccions si en el termini de dos mesos la cambra no investeix cap president. En aquest últim cas, les eleccions seran el 14 de febrer de 2021, com ja va avançar el mateix Torrent.

Tret de sortida de la precampanya

Un cop feta la constatació per part de Torrent, s'ha obert un torn de paraula per a tots els grups per què valoressin la situació. El líder de l'oposició i de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha carregat contra Torra per haver "desobeït les lleis" i l'ha acusat del final abrupte de la legislatura.

El president del grup de JxCat, Albert Batet, ha celebrat "que es faci justícia amb el major Trapero" i ha donat suport als membres de la Mesa condemnats pel TSJC. "Amb tota la força moral que ens donen les sentències de Bèlgica, Alemanya i Escòcia ens toca demanar la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats", ha afegit.

El president del grup republicà, Sergi Sabrià, també ha carregat contra la sentència del TSJC i ha qualificat la inhabilitació de Torra de "barbaritat jurídica". Sabrià ha deixat clar que "la situació en què estem no era la que volíem però vam prioritzar l'acord", en referència a la interinitat acordada amb JxCat.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha lamentat que Torra no convoqués eleccions abans de ser inhabilitat "per evitar la interinitat" i ha animat a "explorar noves fòrmules" a les de l'independentisme. "Portem deu anys amb objectius polítics que divideixen", ha criticat.

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha criticat tant l'actuació del Suprem com "les picabaralles" de JxCat i ERC i ha exhortat les formacions polítiques a "donar esperança". La legislatura que acaba "està perduda", ha destacat Albiach, que ha lamentat que no s'hagi avançat "ni un mil·límetre en el social" i que ni tan sols ERC hagi fet res per revertir les retallades de CiU en sanitat.

Per la seva banda, la diputada de la CUP Maria Sirvent ha fet saber que els anticapitalistes "no normalitzaran la repressió". També ha lamentat que "la resposta [de JxCat i ERC] hagi estat un mer tràmit".

El president del PPC, Alejandro Fernàndez, s'ha llançat a la piscina assegurant que està convençut que "en el que queda de legislatura viurem un intent d'investidura a càrrec de JxCat".