Confessió a mitges. Tres dels quatre acusats han admès avui a l’Audiència de Barcelona que van enviar WhatsApp humiliants, però que no sabien que anaven dirigits a Marta Torrecillas, la identitat de la qual es va fer viral, arran d'un àudio i un vídeo on denunciava que agents de la policia espanyola li havien fet mal als dits de la mà esquerra en la seva desproporcionada entrada a l’IES Pau Claris de Barcelona per evitar que la ciutadania votés en el Referèndum, el 2017. Un  dels acusats ha admès que va introduir el  mòbil d’ella en  un grup  de WhatsApp que tenien uns dotze amics des de 2014, però ell no el va rebatejar amb el nom Arriba España, hija puta i que set minuts després de veure el contingut, la va treure del xat i ell també. El quart acusat, un home jubilat, ha negat que li remetés un sms despectiu i ha assegurat que era el mòbil de la seva mare, que tenia a la residència.

Amb tot, la fiscal ha mantingut la petició de la pena per a cada un dels tres primers (Cristian, Alberto i Joel) d’un any i nou mesos de presó i pagar una multa de 3.000 euros en considerar-los autors d’un delicte contra els drets fonamentals, amb l’agreujant de motivació ideològica, perquè  “no només se l’ataca a ella sinó al col·lectiu independentista al qual pertany”. I per al quart acusat (Jose Maria) demana una multa  de 900 euros per un delicte lleu d’amenaces.  L’advocat d’ella, Xavier Monge, també ha mantingut la petició de la pena: 2 anys i 9 mesos de presó per a cada un dels quatre acusats, en considerar-los autors dels delictes d’odi i d’amenaces, als quals hi afegeix dues agreujants: per discriminació ideològica i per raó de gènere de la víctima. Els advocats dels quatre acusats han demanat la seva absolució, en considerar que "ella podia haver sortit del grup de WhatsApp i que no són fets tan greus". Una de les defenses, fins i tot, ha culpat Torrecillas "d'exposar-se en trucar a TV3 i als mitjans per explicar les seves ferides, que després els vídeos van desmentir".

Dubtes

En els informes, la fiscal ha estat contundent en assegurar: “Qui dubte s’ha d’abstenir de fer qualsevol acció si pot ser delictiva. Per tant, en l’acció dels acusats hi ha un dol eventual, com fixa la jurisprudència.” La fiscal ha afegit que no és creïble que els acusats diguin que no sabien qui era Torrecillas, quan es dirigeixen a les seves ferides, amb un “xoca aquests cinc”, a la seva persona i a la votació de l’1-O. El penalista Monge també  ha qualificat  d’"inversemblant”, la declaració exculpatòria de tots quatre, tant de l'acusat d'incloure el número de Torrecillas al xat, com dels altres dos que han admès els missatges contra ella i referències al nom del local on treballava. L'advocat ha qualificat els insults d'“extremadament masclistes”, i que "el fet que els acusats hagin declarat que ho deien en cachondeo, no els exculpa". Un dels acusats, Alberto, agent de la policia, li ha demanat disculpes. L’advocat de Torrecillas ha criticat  l’acusat que ha dit que “el mòbil era a la residència de la seva mare de 100 anys, quan a instrucció va dir que era a l’hotel”.  “Tot és inversemblant”, ha  conclòs Monge. L’instructor dels Mossos ha confirmat que l’assalt al mòbil de Torrecillas era “molt heavy”, ja que quan estava a comissaria,“el seu mòbil no parava de rebre trucades i missatges". Van introduir-la en 47 xats, tot i que aquest era el més despectiu, realitzat el 4 i 5 d’octubre 2017, després de la votació de l'1-O.

“Molta por”

En el judici, Marta Torrecillas ha declarat com a testimoni i ha expressat l’infern que va viure, i que el 2018 es va posar en tractament psicològic en veure que continuava angoixada. “Amb tots aquells missatges vaig passar nervis, angoixa i em vaig sentir atacada”, ha afirmat Torrecillas que ha afegit: “Em va fer molta por que em diguessin: ‘tinc un amic policia que et vol conèixer’ perquè volia dir que sabien on vivia. M'han destrossat la vida.” I ha indicat que durant un temps no sortia al carrer. “És un exercici de reparació moral”, ha conclòs el seu advocat en assegurar que la responsabilitat que demana als acusats de forma solidària “no cobreix ni el tractament psicològic que ha hagut de fer”.

En el torn de l'última paraula, Cristian ha demanat "disculpes a Marta". Per la seva part, Joel ha dit que és "excessiu" que li demanen presó, i que se l'hagi enregistrat  al carrer, com Alberto.