Pot explicar-se un dels dies més importants de la història contemporània de Catalunya únicament amb imatges? Són les fotografies i vídeos d'aquella jornada un testimoni imparable contra l'oblit? Qui i per què va intentar amagar-les o manipular-les? Aquestes són algunes de les reflexions que omplen el documental breu 1-O: més que mil paraules, una producció d'ElNacional.cat realitzada l'any passat, en el tercer aniversari del Primer d'Octubre del 2017, que recuperem aquest any, pel quart aniversari i que reflexiona sobre el poder de les instantànies en aquella jornada inoblidable i històrica.

 

 

Capturar la realitat, compartir la veritat

El treball recull el testimoni de ciutadans que van patir la repressió policial en primera persona i, també, de tres periodistes de la casa que van viure aquell dia una de les jornades informatives més frenètiques de la seva carrera professional. D'una banda, Isabel Cortés, Quique Rodríguez i Nemesio Fuentes expliquen la importància d'enviar a ElNacional.cat totes les imatges de violència que van viure a Sant Gervasi, Nou Barris i Sant Joan de Vilatorrada, respectivament, les escoles on van viure el referèndum. 

Sobre com de difícil va ser treballar aquell dia a peu de carrer parla Sergi Alcàzar, fotoperiodista d'ElNacional.cat, que explica el diàleg entre les fotografies dels professionals de la imatge recollides aquell dia i les instantànies o vídeos enviats per la ciutadania. I és en aquest trànsit entre el periodisme ciutadà i el periodisme professional, entre l'activisme informatiu dels manifestants i la informació activa dels mitjans, on tant Iu Forn —articulista d'ElNacional.cat— com Marta Lasalas —cap de Política d'ElNacional.cat— reflexionen al voltant de la sobreinformació d'aquell Primer d'Octubre i el repte al qual com a diari es va enfrontar ElNacional.cat: d'una banda, fer públic tot allò que altres mitjans van voler tapar; de l'altra, contrastar permanentment i investigar a fons la fiabilitat d'unes imatges i uns testimonis que deixaven sense paraules.

referendum 1 octubre sergi alcazar

1-O: més que mil paraules és un treball de Pep Antoni Roig (direcció i guió) i Roberto Lázaro (realització) que es va estrenar l'1 d'octubre del 2020, just dos anys més tard que ElNacional.cat posés en marxa el club de subscriptors del diari: un punt de trobada dels lectors del diari i que amb el seu compromís donen suport al projecte d'ElNacional.cat. El documental, per tant, posa el focus en una jornada històrica i que va fer la volta al món gràcies al diàleg informatiu entre l'aportació de la ciutadania i la feina dels mitjans, un esperit que manté el projecte d'ElNacional.catun diari obert a tothom i que treballa per explicar lliurement sobre el que passa a Catalunya des del punt de vista dels catalans. A aquesta mirada s’hi oposen forces molt poderoses, però, per això la contribució dels subscriptors resguarda el diari de qualsevol amenaça externa o boicot publicitar.