Quatre anys després de les greus vexacions, a judici. L’Audiència de Barcelona jutja avui quatre acusats d’assetjar i humiliar Marta Torrecillas, una votant de l’1-O, la identitat de la qual es va fer viral, arran d'un àudio i un vídeo on denunciava que agents de la policia espanyola li havien fet mal als dits de la mà esquerra en la seva desproporcionada entrada a l’IES Pau Claris de Barcelona per evitar que la ciutadania votés en el Referèndum d’Autodeterminació de Catalunya, el 2017. Els quatre homes van crear un grup de WhatsApp, amb el nom Arriba España, hija puta, van incloure el telèfon d’ella i la van insultar i amenaçar els dies següents. La fiscal demana per als tres acusats una condemna individual d’un any i nou mesos de presó i pagar una multa de 3.000 euros en considerar-los autors d’un delicte contra els drets fonamentals, amb l’agreujant de motivació ideològica, pel seu posicionament radical i contrari a l'independentisme de la dona, i al quart acusat, una multa de 900 euros per un delicte lleu d’amenaces. L’advocat d’ella, Xavier Monge, eleva la petició de la pena a 2 anys i 9 mesos de presó per a cada un dels quatre acusats, en considerar-los autors dels delictes d’odi i d’amenaces, als quals hi afegeix dues agreujants: per discriminació ideològica i per raó de gènere de la víctima.

 

“Sempre seràs espanyola”, “fea, cerda, zorra” són dos dels més lleus missatges despectius que va rebre la dona en el grup de WhatsApp, i on es van identificar els quatre acusats: Cristian, Joel, Alberto i José María. En el relat dels fets, s’assegura que les dades personals de Torrecillas van ser publicades a internet amb missatges que incitaven al seu assetjament, com ara en el portal Forocoches. El seu advocat sosté que Torrecillas va patir una campanya d’assetjament i escarni i va rebre més de 7.800 missatges de WhatsApp, 315 trucades i 791 SMS. I quatre dels assetjadors van ser identificats i avui seran jutjats en la secció segona de l'Audiència de Barcelona. La formació Alerta Solidària dona suport a Torrecillas. S’hi afegeix que a conseqüència d’aquests fets, la víctima va haver de canviar de telèfon mòbil i va patir episodis d'ansietat i por que van alterar notablement la seva vida quotidiana. L’assetjament i les amenaces també van provocar el tancament del negoci de venda de productes agrícoles, segons el seu lletrat.

A més de les penes de presó, el fiscal i l’acusació particular sol·liciten que els quatre acusats no puguin treballar en l’àmbit de l’educació i el lleure infantil durant quatre anys i que no es comuniquin amb Torrecillas durant cinc anys. També demanen que l’indemnitzin amb 3.000 euros, els tres primers acusats (Cristian, Joel i Alberto) i  d’entre 300 a 1.000 euros, el quart (José María).

Investigació

Des de la plataforma de suport a Torrecillas, s’informa que en paral·lel, segueix la investigació oberta en el jutjat d’Instrucció 27 de Barcelona sobre l’origen de la divulgació de les dades d'ella al portal Forocoches i la incitació a l’assetjament contra ella que s’hi va produir.

Paral·lelament, també continua oberta la causa contra uns 50 agents de la policia espanyola per les càrregues als centres de votació de Barcelona, que van causar centenars de ferits. La setmana passada, el jutge instructor va acceptar imputar onze nous agents de la policia espanyola dels 37, que li van demanar les acusacions populars, formades per Irídia, Òmnium i l'ANC.